Salut amplia a tot Catalunya les proves de detecció precoç de càncer de còlon

S'oferiran a totes les persones d'entre 50 i 69 anys d'aquí dos anys

El departament de Salut posa en marxa aquest any i fins el 2020 un nou Pla contra el Càncer a Catalunya, que vol treballar per un millor diagnòstic i una millor assistència sanitària de la malaltia. Una de les mesures que incorpora és estendre el cribratge de càncer de còlon i recte a tot Catalunya.

Actualment les proves de detecció precoç només arriben al 28% de la població, però a partir del 2016 arribaran al 100% d'homes i dones d'entre 50 i 69 anys. Les persones amb edats compreses entre aquestes dues xifres, doncs, podran entregar una mostra de femta al CAP o a la farmàcia, cada dos anys, per tal de detectar-hi sang oculta. Si el resultat és positiu el pacient haurà de sotmetre's a una colonoscòpia.

Així mateix, el pla també estableix un nou protocol de cribratge pel càncer de coll d'úter amb la prova del virus del papil·loma humà (VPH), i en matèria de prevenció també consolidarà el programa de vacunació per VPH, tot i que no inclourà els nens.

Una altra de les mesures que incorpora és la creació d'un registre de.càncer poblacional de Catalunya de l'edat infantil (0-14 anys), adolescència (15-20 anys) i de l'adult jove (21-25 anys), amb l'objectiu de crear unitats assistencials especifiques per patologies oncològiques de freqüència baixa, que afecten aquests grups d'edat.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va dir ahir, durant la roda de premsa on va presentar-se el pla, que l'objectiu és "situar Catalunya el 2020 com una gran potència al conjunt d'Europa en l'atenció i la recerca en la lluita contra el càncer".

Un de cada dos homes tenen actualment, probabilitat de desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida, mentre que en dones, les xifres són una mica menors, sent 1 de cada 3. L'envelliment de la població és un dels motius pels quals la incidència de la malaltia és cada vegada més gran. De fet, es calcula que el 2020, a Catalunya hi haurà 26.055 casos de càncer, 4.500 més que el 2010.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article