Joves amb discapacitat intel·lectual, "ni-nis" a la força

Dincat denuncia que el sistema actual no té una oferta formativa adequada i el mercat del treball no els incorpora


En el marc del Dia Internacional del Treball, Dincat, la Federació que representa els drets de més de 30.000 persones amb discapacitat a Catalunya, alerta sobre la situació dels joves amb discapacitat intel·lectual i la manca d'oportunitats formatives i professionals d'aquest col·lectiu.

En l'àmbit de la formació, Dincat es queixa que no hi ha una oferta adequada perquè "la majoria es concentra a l'àrea metropolitana de Barcelona" i perquè "el nombre de places és insuficient".

El Departament d'Ensenyament va oferir, d'acord amb les últimes dades corresponents al curs 2012/2013, 446 places per a alumnes amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament, davant de les 1.974 sol·licitades.

Des de Dincat, asseguren que els cursos específics del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) tampoc ofereixen prou places per cobrir el dèficit i que només entorn a 200 alumnes podran formar-se durant aquest any.

Pel que fa el problema de la titulació, els alumnes amb discapacitat que aconsegueixen el graduat de l'ESO no poden continuar formant-se perquè no hi ha una oferta adaptada als cicles formatius i tampoc poden fer un Programa de Formació a la Inserció (PFI), ja que la normativa ho prohibeix.

La presidenta de Dincat, Rosa Cardenas, reclama a l'administració que aclareixi "la situació d'aquests joves" i defineixi "itineraris formatius i ocupacionals a les persones amb discapacitat intel·lectual".

En l'àmbit laboral només el 16% de les persones amb discapacitat intel·lectual treballen, el percentatge més baix en relació a la resta de persones amb altres tipus de diversitat funcional.

Així mateix, els dos dispositius -Centres Especials de Treball i Programes de Treball amb Suport a l'Empresa Ordinària- que van crear-se per a minvar la dificultat d'inserció laboral d'aquest col·lectiu han patit retallades per la crisis.

Dincat lamenta que, "davant d'aquesta manca d'opcions", moltes persones amb discapacitat intel·lectual que podrien ser treballadors actius, es converteixen en usuaris de serveis assistencials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article