L'ICD divulga un vídeo contra l'abús en les relacions afectives entre joves

Una macroenquesta d'àmbit estatal evidencia que el 24,5% de les dones amb més de 16 anys ha patit violència psicològica


L'Institut Català de les Dones (ICD) va presentar ahir noves eines de prevenció i sensibilització per evitar relacions abusives de parella entre adolescents, en el marc del Programa Estimar no fa mal. Viu l'amor lliure de violència. Un dels elements clau dels nous materials és el vídeo #DesactivaelControl.

Amb aquesta breu cinta es vol il·lustrar una situació de control i crear consciència, especialment en les noies, sobre el perill de les relacions abusives. #DesactivaelControl, que ha estat elaborat pel centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, mostra l'apoderament de les joves davant d'aquestes actituds.

D'acord amb l'estudi sobre La percepció de la violència de gènere en l'adolescència i la joventut, el 33% de joves entre 15 i 29 anys considera el control dins la parella un fet acceptable en algunes circumstàncies.

Així mateix, la recent macroenquesta de violència contra les dones del 2015, d'àmbit estatal, evidencia que el 24,5% de les dones de més de 16 anys han rebut al llarg de la seva vida violència psicològica de control d'alguna parella o exparaella.

Durant l'acte de presentació de les noves eines, en el qual van assistir més de 300 persones tècniques i professionals que treballen amb nois i noies, la presidenta de l'ICD va recordar que  “les relacions adolescents perpetuen encara els rols tradicionals de dominació i submissió" i que "els estudis indiquen una major prevalença de la violència masclista en parelles joves".

Manuals per a professionals

Els nous materials, accessibles a través del web de l’ICD, inclouen dos manuals pedagògics adreçats a professionals que treballen amb adolescents. Es tracta d’eines per avançar en la desactivació de tot un ventall d’actituds i comportaments que es poden identificar a l’adolescència i que en un futur poden evolucionar cap a la violència masclista.

Manual per a la prevenció de la violència masclista
 

ElProjecte de formació per a la prevenció de la violència masclista, elaborat per l’entitat especialitzada TAMAIA viure sense violència, és una eina pràctica de treball per a la prevenció de la violència masclista adreçada a professionals que incideixen en els processos de socialització dels i les adolescents. Aporta competències tècniques que permeten el foment d’actituds i creences igualitàries, la promoció del respecte i la responsabilitat personal en les relacions, la deconstrucció de l’estructura simbòlica que sustenta la violència masclista i el foment d’una postura personal crítica i activa envers l’abús.
 
Manual per a la prevenció d’abusos sexuals

 
El Projecte de formació per a la prevenció d’abusos sexuals entre iguals en adolescents, elaborat per l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, aborda específicament la violència sexual entre els nois i les noies adolescents, una de les formes de violència més preocupants i també més recurrents en les primeres relacions amoroses. El contingut promou actituds i habilitats per establir relacions interpersonals positives; facilita eines i coneixements per identificar situacions de risc d’abús sexual; fomenta actituds i comportaments igualitaris a partir de la reflexió sobre els models i rols de gènere actuals, i ofereix eines per a l’autoprotecció i la recerca d’ajuda.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article