Els treballadors de Serveis Socials s'adhereixen a la ILP d'habitatge

A través del vídeo #SSocialsAmbLaILP els professionals es planten davant l'augment dels desnonaments


Els impulsors de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica han fet públic un vídeo en què els treballadors socials exposen la seva vivència dels desnonaments i donen suport a la iniciativa legislativa.

El vídeo, publicat amb l'etiqueta #SSocialsAmbLaILP, mostra el testimoni dels professionals dels serveis socials i posa de manifest l'adhesió a la ILP de l'Assemblea de Serveis Socials Públics i de Qualitat i del Col·legi Oficial del Treball Social de Catalunya.

Els treballadors mostren la seva impotència davant l'augment de desnonaments i consideren que la seva presència en aquests és utilitzada per les administracions com un"escut" per legitimar-los. "No volem ser titelles", diuen.  

Així mateix, els professionals dels serveis socials denuncien la manca de polítiques d'habitatge i asseguren que això els porta a actuar en situacions d'emergència, una tasca que no és la seva, ja que el seu objectiu és prevenir les situacions d'exclusió social i promoure l'autonomia de les persones.

D'acord amb el vídeo, cada dia hi ha 43 desnonaments a Catalunya i en el 30% de les llars pendents de ser desnonades hi viuen una o dues persones majors de 65 anys. Una dada encara més preocupant és que en el 75% hi ha almenys un menor.

Els infants, el col·lectiu més vulnerable

El testimoni dels treballadors explica l'experiència dels desnonaments des de la visió dels menors d'edat. Alguns els demanen "si us plau, no em treguis de casa meva".

El vídeo, a més, alerta de com en els barris amb menys recursos els nens presenten més problemes de salut mental. Aquestes impressions són avalades pels estudis sobre la matèria que avancen dades preocupants. Per exemple, un informe recent realitzat per l’Observatori DESC i la PAH a partir de 1200 enquestes a famílies en execució hipotecària apunta que un 16% dels nens i un 13% de les nenes pateixen mala salut.

Els professionals veuen en la ILP d'habitatge un principi d'equitat que pot garantir drets bàsics, al marge de la caritat.  

Nou informe sobre els talls de subministrament d'aigua

D'acord amb les dades que va revelar ahir la plataforma Aigua És vida, més de 120.000 persones van patir talls d'aigua el 2014, sent els municipis amb gestió privada els que van tallar el subministrament en més ocasions.

En nombres totals, tres de cada 10 municipis catalans han reconegut que tallen l'aigua per impagament sense tenir en compte la vulnerabilitat de les famílies. La plataforma ha elaborat un mapa interactiu de Catalunya que recull els talls en les llars que no poden fer front als rebuts.

Des d'Aigua és vida han lamentat la manca de col·laboració dels municipis en aquest estudi: "Només 169 municipis han respost la nostra enquesta. Tenim la informació del 25% dels municipis amb gestió pública i un 10% dels que tenen gestió privada".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article