La Taula del Tercer Sector demana la integració de l'atenció social i sanitària

L'agrupació d'entitats ha presentat un informe amb les seves propostes per realizar aquesta integració


La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, formada per 4.000 entitats, va demanar ahir que el Govern "concreti" al començament de la pròxima legislatura la integració de l'atenció social i sanitària. Considera que l'actual model està obsolet i que no pot donar resposta a l'envelliment de la població, ja que la demanda assistencial creix a un ritme molt superior als recursos.

Les entitats van presentar ahir el document 'Cap a un atenció integrada social i sanitària. Per un nou model centrat en les persones', en el qual s'analitza dos territoris punters en aquest canvi de paradigma, el País Basc i Escòcia.

D'acord amb la Taula del Tercer Sector, hi ha diversos motius que "justifiquen i exigeixen la urgència de donar un pas clar i definitiu" cap a la integració d'ambdós sistemes, entre el quals l'envelliment de la població, que fa que cada dia les situacions de dependència, cronicitat i discapacitat siguin més freqüents i requereixin un abordatge sociosanitari. El creixement de les necessitats d'atenció, a causa de la proliferació de malalties cròniques i l'increment de la pobresa, és un altre factor que justifica el canvi de model.

L'agrupació  ha remarcat que l'objectiu del nou sistema és prestar uns serveis d'atenció contínua,  que requeriran una visió integral, social i sanitària perquè els problemes a atendre són i seran multidimensionals i complexos.

Així mateix, ha proposat integrar les polítiques socials del departament de Salut i Benestar sota una vicepresidència "potent", tot i que ha refusat fusionar les dues conselleries perquè les polítiques de benestar, diu, quedarien absorbides i es medicalitzarien, de manera que perdrien la seva dimensió social.

Les propostes

L'informe presentat ha estat elaborat pels investigadors de l'IGOP Toni Vilà i Ramon Canal, amb la col·laboració de les entitats socials, i recull diverses propostes per duu a terme la integració del sistema sanitari i social. Una d'aquestes propostes és la porta d'entrada única al sistema, a través d'equipaments de referència com podrien ser els centres d'atenció primària (CAP), on s'integrin físicament els diferents serveis.

Les entitats també sostenen la necessitat d'unificar els mapes de desplegament territorial dels departaments de Salut i Benestar, mitjançant unes àrees d'intervenció sociosanitàries comunes; i demanen desbloquejar les lleis catalanes de dependència i dels governs locals perquè seran dos "instruments imprescindibles" per incorporar bona part de les reformes que el sistema necessita.
 
El nou model que proposa l'agrupació no implica necessàriament un increment de la despesa global de la Generalitat, però requereix una important transfarència de recursos des de l'atenció hospitalària especialitzada cap a la primària i socio-sanitària; i des del pressupost sanitari cap al social i dels ens locals.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, ha dit que “es tracta de canviar un sistema socio-sanitari que serà cada dia pitjor i més car, per un altre que doni una millor atenció i sigui més sostenible. L’objectiu no és reduir la despesa social i sanitària, que haurà d’augmentar en qualsevol cas, sinó garantir els drets i el benestar de les persones per mitjà d’una atenció més adequada".

La Taula del Tercer Sector enviarà el document al president de la Generalitat, Artur Mas, i a tots els partits perquè el tinguin en compte de cara a la pròxima legislatura.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article