Els infants catalans puntuen amb un 9,6 el seu benestar

Un estudi internacional pregunta a nens de 15 països per diversos aspectes de la seva vida


Els infants catalans puntuen les seva qualitat de vida amb més d'un 9 sobre 10. Així es desprèn d'un informe elaborat per l'Equip de Recerca en Infància, Adolescència, Drets dels Infants i la seva Qualitat de Vida (ERIDIqv) de la Universitat de Girona (UDG).

El document s'emmarca dins d'un estudi més ampli del projecte Children's Worlds (Els mons dels infants), presentat dimecres al Parlament Europeu. El treball s'ha fet enquestant uns 53.000 nens i nenes  de 15 països, entre els quals Espanya, i compara el grau de benestar dels menors arreu del món.

La Fundació Jacobs, que finança el projecte, va encarregar la investigació a l'estat Espanyol a l'Equip de Recerca en Infància, Adolescència, Drets dels Infants i la seva Qualitat de Vida (ERIDIqv) de la Universitat de Girona (UDG). Els investigadors, liderats per Ferran Casas, catedràtic de psicologia social de la Universitat de Girona, van emprar una mostra de més de 3.000 estudiants catalans.

Els infants, d'entre 8 i 12 anys, van haver de sotmetre's a preguntes que giraven entorn a vuit grans eixos:  la llar i les persones amb qui viuen; els diners i les possessions; les amistats; l'àrea on es viu; l'escola; l'ús del temps lliure; la vida actual i el futur; i la valoració general del benestar, que és d'un 9,59 sobre 10.

La llar i les persones amb qui viuen els infants

Més del 90% dels nens a qui s'ha consultat estan d'acord amb l'afirmació que casa seva és un lloc on se senten segurs i el 85% assegura que els seus pares o cuidadors els tracten de manera justa.  

L'estudi, però, revela una mancança de les dinàmiques familiars participatives. Les puntuacions més baixes les reben l'escola o atenció per part dels pares i el fet de disposar d'un lloc tranquil per estudiar. El 8,1% dels infants diuen no parlar mai amb la família o fer-ho només un cop o dos a la setmana. Un percentatge que augmenta fins el 25% en la qüestió "de passar-ho bé junts" i fins el 28% quan es parla de l'aprenentatge en família.

Possessions

Pel què fa a l'àmbit econòmic, que s'analitza a través de les possesions, els percentatges més positius corresponen a la presència de televisió a casa, el 98% dels infants en tenen, i la possessió de roba en bones condicions per anar a l'escola (97%). El més baix, en canvi, correspon al fet de tenir mòbil: el 34,2% dels nens de 10 anys en tenen, davant del 76,4% en el cas dels nens de 12 anys.

L'estudi posa de manifest quelcom aparentment evident i és que el nombre de possessions augmenta amb l'edat. Els nens de 12 anys consultats tenen més pertinences que els del 8 i 10, excepte en el cas de l'habitació pròpia. El 81,3% dels infants de 10 anys dormen sols, davant del 80,7% en el cas dels de 12.

La satisfacció dels menors d'edat amb les seves possessions és molt bona i en totes les franges d'edat supera el 9 sobre 10. No obstant, l'informe revela que entre el 18 i el 31% dels infants estan sempre preocupats pels diners dels quals es disposa a la llar. A més, el 4,5% de nens de 12 anys reporten que cap dels adults amb qui viuen tenen feina.

Les amistats

La visió dels amics és molt positiva. Més de la meitat dels consultats (59%) creuen que els seus amics es porten molt bé amb ells i el 69,55% opina que en tenen suficients.

L'amistat és l'únic eix de l'enquesta on s'aprecien diferències significatives de gènere, ja que hi ha més nens (2,4%) que nenes (1,1%) que consideren que els seus amics no es porten bé amb ells i que no en tenen suficients: 3,4% ells i 2,2% elles.  

L'àrea on viuen

La majoria dels infants, un 77,6%, disposen de suficients espais a la zona on viuen per jugar i passar-s'ho bé. Així mateix, el 80,6% diuen sentir-se segur a l'àrea on viuen. En canvi, són més crítics quan se'ls pregunta si l'ajuntament del seu municipi té en compte l'opinió dels ciutadans, fet que puntuen amb un 6,88.  Cal dir, però, que tan sols els nens de 12 anys van respondre aquesta qüestió.

L'escola

La majoria dels infants valora positivament la seva escola i els mestres. Tan sols el 9,7% diu que no li agrada anar al col·legi i un 1,8% assegura que els professors no els escolten ni tenen en compte les seves opinions.

L'estudi revela una dada preocupant en referència a les dinàmiques relacionals: el 13% dels infants han rebut cops per part dels seus companys més de tres vegades i el 35,2% s'han sentit marginats en alguna ocasió.

Ús del temps

La majoria de nens dediquen temps cada dia a fer els deures (87,1%), mirar la televisió i escoltar música (75,2%); i fer exercici (56,7%). Per contra, el 60% mai o rarament participen en activitats de lleure.

Percepció del present i del futur

La percepció de la vida actual i la futura varia en funció dels grups d'edat. Així, els nens de 8 anys diuen estar satisfets amb la seva salut i el seu cos. Els de 10, en canvi, incideixen en la sensació de seguretat.; i els de 12, per la seva banda, valoren molt positivament el temps que passen fora de casa. 

La llibertat i la conversa amb els pares són els ítems pitjor valorats en totes les franges d'edat.

Conclusions de l'estudi

D'acord amb les conclusions que es recullen a l'informe, la majoria de nens catalans reporten un alt grau de satisfacció en els diferents àmbits vitals. No obstant, si s'analitza l'estudi tenint en compte variables demogràfiques com l'edat, el gènere, el context escolar (urbà, semi-urbà, rural) o el lloc de naixement dels infants, s'aprecia una distribució desigual del benestar dels menors d'edat.

En aquest sentit, els investigadors demanen concentrar els esforços en els grups d'infants que presenten nivells més baixos de benestar, com és el cas dels nens nascuts fora d'Espanya.

Així mateix, també posen de manifest la necessitat de canviar les actituds dels pares vers als seus fills, per tal que siguin més comprensius i participin més de les seves vides i preocupacions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article