Els metges del CAP podran visitar a través de videoconferència

Barcelona ha impulsat una plataforma tecnològica per posar en contacte doctors i pacients amb mobilitat reduïda


L'Ajuntament de Barcelona, juntament amb el Col·legi de Metges i la Fundació i2cat, ha impulsat una prova pilot per facilitar, a través d'una plataforma tecnològica, el contacte entre metges de capçalera i pacients amb mobilitat reduïda.

L'experiència s'ha iniciat a l'EAP Sardenya i al CAP de Larrard i ja compte amb 35 usuaris. Gràcies a una plataforma tecnològica que ha desenvolupat la Fundació  i2Cat, pacient i metge parlen a través d’un sistema de videoconferència. Només cal un ordinador amb càmera i connexió a Internet.

El pacient es connecta 10 minuts abans de l’hora concertada per a la visita i espera la trucada del metge. Durant la connexió es veuen en la pantalla i així el facultatiu també pot observar l’estat general del pacient. A més, durant la teleconsulta, el professional mèdic pot veure simultàniament l’historial del malalt.

L’objectiu d'aquest nou dispositiu és millorar la inclusió i l’atenció mèdica del ciutadans amb problemes de mobilitat, evitant-los trasllats innecessaris als centres de salut. També està pensada per a gent gran o que necessita transport adaptat, i per a malats crònics.

Les consultes que es poden fer a través d'aquest dispositiu són, evidentment, limitades. Des de l'ajuntament apunten que la premissa bàsica per oferir el servei a través de la videoconferència és que no es requereixi exploració física. Aquest és el cas dels pacients que visiten els metges d'atenció primària regularment i a qui s'ha de fer un seguiment periòdic de la medicació.

La plataforma digital està dissenyada de manera que en un futur es podran afegir altres eines de seguiment i control remot de pacients, com mesuraments de constants, formularis, tests i valoració de paràmetres. Així mateix, en una segona fase, s’estudiarà la possibilitat que el sistema permeti la descàrrega de la recepta electrònica.

Aquesta experiència es farà extensiva en uns mesos a d’altres centres d’Atenció Primària de Barcelona que ja ho han sol·licitat, com el de Vila Olímpica o la Barceloneta. Tot i que es preveu que durant el curs vinent arribi a tots els CAP, això depèn de l'èxit que tingui entre els metges de capçalera, ja que són aquests qui han de sol·licitar el dispositiu i qui decideixen els pacients que poden entrar en aquest sistema de seguiment no presencial.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article