Creix un 71% el nombre de joves catalans emigrants des de 2009

Sud-amèrica destrona Europa com a principal destinació


El nombre de joves emigrants ha augmentat un 71,2% com a conseqüència de l'elevada taxa d'atur juvenil de Catalunya, d'un 45,6% entre joves de 16 i 24 anys.  D'acord amb l' informe JESP (Joves Emigrants Sobradament Preparats) d'UGT de Catalunya, des de 2009 hi ha 25.300 joves més residint a l'estranger, dels quals 5.530 han marxat durant l'últim any.

La portaveu nacional de l'Avalot-Joves d'UGT de Catalunya, Afra Blanco, va explicar en roda de premsa el passat dimecres, que Europa ja no és el destí principal dels joves catalans que emigren, sinó que el 53% que viuen a fora resideixen a Amèrica. D'aquests, gairebé el 80% ho fan a Sud-amèrica, principalment a Argentina, Veneçuela i Brasil. De fet, des de l'any passat 1.743 joves catalans han marxat al sud del continent americà.

La Unió Europea ha passat a ser la segona destinació dels joves catalans que emigren, un 42,27% del total, amb França i Alemanya, seguit del Regne Unit i Bèlgica, al capdavant.  

Del total de 242.070 catalans residents a l'estranger, l'estudi posa de manifest que 60.848 són joves d'entre 15 i 34 anys: 48.347 corresponen a la província de Barcelona, 3.886 corresponen a Lleida, 4.160 a Tarragona i 4.455 a Girona.

Així mateix, l'informe denuncia que la taxa de temporalitat entre joves de 16 a 24 anys és del 54,3% i la de parcialitat del 51,1%; i que més del 90% dels contractes a joves menors de 30 anys són temporals.

Blanco va defensar la necessitat d'adquirir un compromís "real i no electoralista" davant el que va qualificar "d'urgència ciutadana" i va afirmar que aquest fenomen "no s'està frenant, sinó tot al contrari", ja que el 2013 els joves catalans que van emigrar es van incrementar un 8,9% i el 2014 un 9%.

El perfil dels joves que volen marxar

Segons l’assessoria de Mobilitat Internacional de la Regidoria d’Adolescència i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, de les 894 consultes que van rebre el 2014, un 32% eren per treballar a l’estranger, un 18% per anar-hi a fer pràctiques, un 20% per fer voluntariat; i un 20% per anar-hi a
estudiar.

Les assessores expliquen que la majoria de les consultes que reben per treballar a fora són per part de joves que acaben d’acabar la carrera i volen exercir a l'estranger, tant perquè aquí no veuen oportunitats laborals adaptades a la seva formació, com perquè volen aprofitar un any més per acabar de tenir més experiència al currículum i aprendre idiomes.

Segons Afra Blanco, de la UGT, “els sectors en què més s’ha retallat o s’ha gestionat malament” són els que més interès migratori han tingut entre aquests emigrants. Es tracta dels sectors de l’art i la cultura, l’educació, la salut, l’enginyeria i l’arquitectura.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article