El voluntariat social entra tímidament als instituts

Només 121 dels 150 centres previstos pel programa d'Ensenyament han incorporat el treball social en l'oferta acadèmica


El juny de l'any passat el Departament d'Ensenyament va anunciar la incorporació del servei comunitari al currículum,de manera que tots els alumnes catalans de tercer o quart d'ESO haurien de fer treballs socials per poder treure's el títol. Al programa, però, li costa obrir-se pas i aquest curs s'ha implementat a 121 centres dels 150 previstos.

Tot i que el programa no serà obligatori pels més de mil centres d'educació que imparteixen secundària fins el curs 2018-2019, la Generalitat va estimar que aquest any 150 instituts s'hi adheririen, un 20% més dels que hi estan participant de facto.

Actualment el servei té un pes en el currículum dels alumnes d'unes 20 hores, 10 de les quals poden fer-se fora de l'horari lectiu i sense supervisió docent, però sí de les entitats i col·lectius on els alumnes duen a terme la seva experiència.

Segons ha detallat, a El Periódico de Catalunya, la directora general d'Atenció a les Famílies i la Comunitat Educativa de la Generalitat, Meritxell Ruiz, "el 28% dels projectes són de suport a l'escolarització o apadrinament entre alumnes; el 24% promouen l'intercanvi generacional; el 15%, la participació ciutadana, i un altre 11% donen suport a necessitats bàsiques d'altres col·lectius".

Aquesta proposta s’emmarca dins la ofensiva per reduir el fracàs escolar i neix amb la voluntat que "els joves aprenguin a descobrir l'altruisme", tal i com va explicar Irene Rigau quan va anunciar-se el programa.

Un dels motius que ha empès al departament d’Ensenyament a potenciar el servei comunitari és la valoració positiva que se n’ha fet al centenar de centres que ja van incorporar experiències d’aquest tipus el curs 2013-2014. El 98% dels instituts enquestats han observat una millora de les actituds dels seus alumnes i de la seva participació.

Enguany hi ha 121 centres on s'està desenvolupant 188 projectes de voluntariat social i 158 instituts més en fase de formació per a professors i entitats col·laboradores.


Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article