Salut haurà d'atendre els interns del CIE sense targeta

Un jutge estipula que "l'Estat té l'obligació de vetllar per la salut de les persones que estan privades de llibertat"


El jutge de vigilància del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, Joaquín Aguirre, va ordenar ahir a través d'una interlocutòria que el departament de Salut atengui també els interns immigrants que no disposen de targeta sanitària.

La decisió judicial recull que les autoritats sanitàries catalanes "tenen l’obligació de realitzar les proves i els tractaments mèdics que prescrigui el metge del CIE", independentment que l'intern disposi o no de la documentació. 

El magistrat sosté que la negació de proves mèdiques és "inconcebible". De fet, va més enllà i assegura que les exploracions per diagnosticar malalties contagioses i greus s'han de dur a terme de manera "immediata" i que "l'Estat té l'obligació de vetllar per la salut de les persones que estan privades de llibertat, com són els presos per delictes comuns o els estrangers que han de ser expulsats".

Joaquín Aguirre ha dictat un nou acte en què acorda una bateria de mesures per millorar les condicions de vida dels interns, entre les quals hi figura l'autorització perquè els reclusos puguin utilitzar a l'interior del centre, i en qualsevol hora del dia, rellotges i telèfons mòbils sense accés a Internet ni opció a enviar missatges amb fotografies. Aquesta limitació a la difusió d'imatges vol garantir "el dret constitucional a la intimitat dels altres interns".

El jutge al·lega una insuficiència de telèfons públics, emplaça a augmentar-ne el nombre i assegura que l'ús dels mòbils a les instal·lacions facilitarà la comunicació dels interns amb els seus parents o amics i alleujarà així "la seva soledat i la seva angoixa, que és ben patent".

Els interns podran conservar els seus objectes personals

Una altra mesura és la prohibició de retirar els objectes personals dels interns quan entren al centre. El jutge considera que no "hi ha cap motiu per fer-ho", exceptuant els casos en què aquests suposin un risc per la seguretat dels propis reclusos. Així mateix, apunta que la perillositat dels rellotges de polsera és "nul·la" i obliga la direcció del CIE a col·locar rellotges de paret en zones comunes perquè els immigrants no perdin la noció del temps.

L'acte també demana que no s'esgoti la capacitat màxima de les cel·les i que els reclusos es reparteixin en el màxim nombre possible, per tal de reduir "el nivell de conflictivitat interna". Així mateix, insta a no posar límits de temps a la dutxa per cada intern, a la col·locació de sanitaris a l'interior dels dormitoris i al trasllat del mòdul per acollir les cel·les de seguretat, ja que les actuals s'ubiquen en un lloc "excessivament transitat i exposat".

La interlocutòria arriba després que el magistrat dels jutjat número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, hagi visitat en diverses ocasions el CIE de Zona Franca i després de l'alerta del Consell d'Europa sobre les condicions "inapropiades" dels interns del CIE de Barcelona i de Madrid.







Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article