La sanitat concertada firma el seu primer conveni col·lectiu

Patronals i sindicats arriben a un acord amb el compromís que l’augment del pressupost repercuteixi en els salaris


Patronals i sindicats de la sanitat van firmar ahir a la tarda el primer conveni col·lectiu laboral de la sanitat concertada, un sector que ocupa unes 60.000 persones en 60 hospitals de Catalunya. 

Aquest acord afectarà tots els hospitals d’aguts, Centres d’Atenció Primària (CAP), sociosanitaris i centres de salut mental concertats, que formen part majoritàriament del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública a Catalunya (SISCAT).
 
Després que el Departament de Salut aprovés al febrer augmentar un 3,6% les tarifes que percebran els centres públics i concertats que formen part del servei català de salut, un dels punts centrals de la negociació del conveni, que va reprendre’s el passat 8 d’abril, era la recuperació salarial per part dels professionals.
 
L’anunci de l’augment de les tarifes ha facilitat la negociació entre les tres grans patronals, ACES, CSC i La Unió: i els sindicats CCOO, UGT i SATSE.
 
Els metges reclamen un acord propi 
 
Metges de Catalunya (MC) ha estat l’únic sindicat de la taula de negociació que s’ha oposat al conveni en considerar que “el redactat no incorpora cap de les reivindicacions i mesures plantejades pels representants del col·lectiu mèdic”. 
 
De fet, MC ha dit sentir-se “expulsat” perquè no s’han acceptat les peticions per tractar “les seves especificitats professionals, com són la formació, la docència i la investigació, el desenvolupament de la carrera professional i la participació dels metges en la gestió o la regulació de l’atenció continuada (guàrdies)”, 
 
El sindicat ha sol·licitat a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya que promogui la construcció d’un marc de negociació independent en el qual s’estableixin les condicions laborals, professionals i retributives del conjunt de facultatius del SISCAT. 
 
La injecció de recursos revertirà en els sous
 
Aquest nou pacte, que succeeix a l’extint conveni de la Xarxa Hospitalària de la Utilització Pública (XHUP), permetrà als treballadors recuperar les condicions salarials que tenien al 2008.
 
El sindicat UGT, un dels signants, assegura que la patronal s’ha compromès a què l’increment de les tarifes per als centres, que es va fer afectiu l’1 de maig, repercuteixi en les retribucions dels treballadors, perquè recuperin el 5% que se’ls va retallar en el marc de la crisi econòmica.
 
Les organitzacions sanitàries hauran d’assumir, però, amb recursos propis els increments de despesa generats per la pujada de l’IVA, les cotitzacions a la Seguretat Social i altres despeses de consum i fàrmacs que s’hauran d’afegir a les “malmeses economies de les entitats d’aquest sector”. 
 
El conveni serà vigent des de l’1 de maig del 2015, amb caràcter retroactiu, i fins el 31 de desembre del 2016. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article