Catalunya aprova la primera llei de formació professional

Integra en un únic sistema tant la FP que es fa als instituts com la ocupacional per a aturats o la que fan els treballadors


A pocs mesos de les eleccions el Parlament ha aprovat aquest dijous la primera llei de formació professional (FP) de Catalunya, pionera a Espanya,  amb el suport de tots els grups polítics, excepte ICV-EUiA, que ha votat en contra, i la CUP, que s'ha abstingut.

L'eix central de la nova normativa és que integra en una única agència tots els estudis professionals: des de la formació que s'ofereix als instituts després de l'ESO, passant per  l'ocupacional -adreçada a gent que està a l'atur- i fins a la formació contínua -que cursen els adults amb feina. Fins ara, la primera era competència del departament d'Ensenyament i les altres dues del d'Empresa i Ocupació.  

Des de la Generalitat apunten que en un termini de 10 a anys es crearan 92 centres de formació professional integrada. Actualment ja hi ha alguns instituts que ofereixen els tres tipus, però no queda recollit en el seu projecte educatiu.

La llei, que es desplegarà en els propers tres anys, té com a objectiu doblar el nombre d'alumnes que estudien FP. Aquest curs s'han escolaritzat 236.277 estudiants i es preveu que el 2025-2026 s'arribi als 476.957 alumnes.

El Govern preveu que de cara al proper curs 5.000 alumnes cursin FP dual, que consisteix en fer la formació majoritàriament a l'empresa on es fan pràctiques.  Per el 2025-26 s'estima que la xifra pujarà fins als 45.000 alumnes.

Novetats de la llei

Una de les incorporacions rellevants de la norma és que el treballador, independentment que tingui o no titulació, podrà acreditar les competències que ha adquirit durant la seva trajectòria professional, a través d'un certificat. Així, doncs, es crea un mecanisme per a la qualificació d'adults que fa anys que exerceixen una professió, però que no compten amb un diploma que els acrediti les competències.

Aquesta mesura vol reduir el nombre de treballadors no qualificats de Catalunya, l'assignatura pendent de la comunitat autònoma, que sempre rep retrets dels organismes internacionals en aquest àmbit.

Títol acreditatiu

La normativa preveu que s'acreditin més de 400 competències de diferents àmbits professionals. Fins ara la fórmula que seguia la Generalitat era convocar una desena d'acreditacions de competències professionals a l'any, amb una mitjana de 2.000 places cadascuna.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article