Creix un 7% el número de persones ateses per Càritas en un any

La meitat dels ciutadans a qui ajuda l'entitat han nascut a l'Estat espanyol


Càritas Diocesana de Barcelona va atendre 173.446 persones l'any passat, un 7% més que el 2013. L'entitat, a través de la memòria del 2014, alerta que cada vegada la pobresa és "més crònica, extensa, intensa, profunda i autòctona".

Crònica perquè el 60% de les persones ateses ja havien rebut ajuda en anys anteriors. Extensa, perquè s'ha incrementat un 33% el nombre de persones que demanen ajuda des del 2009. Intensa i profunda perquè han de prestar un 64% més de serveis i perquè les persones són cada vegada "més pobres i les seves necessitats són més greus". I autòctona, perquè la meitat de les persones ateses són nascudes a l’Estat espanyol, realitat que no es donava des de 1999.

L'entitat posa de manifest que han augmentat un 25% les famílies que a més de ser ateses en els seus projectes, requereixen ajudes econòmiques, principalment per a habitatge i aliments. El director de la institució, Salvador Busquets, va afirmar ahir durant la presentació de la memòria que ha augmentat "la pobresa severa", que afecta un 9,1% de la població -la pateixen aquelles persones amb uns ingressos per sota del 40% de la renta mitjana.

Segons l'últim estudi de la Fundació Foessa sobre exclusió social, només el 33% de la població catalana pot tenir una vida digna i plena, és a dir, està integrada socialment. El 2007, aquest percentatge era del 50%. D’altra banda, el nombre de persones que viuen excloses de la societat també segueix creixent i ha passat del 16% el 2007 al 25% el 2013.

Per fer front a aquesta situació, Càritas va augmentar un 24% les ajudes a les famílies perquè poguessin cobrir les necessitats bàsiques. En total, van destinar-hi 4,1 milions d'euros dels quals 2,2 milions s'han distribuït en efectiu per a la compra d'aliments, per pagar els lloguers, rebuts, despeses escolars, etc.

Atenció a la infància

Una de cada 3 persones ateses per l'entitat és menor d'edat. De fet, el 2014 van atendre un 14% més de menors que l'any anterior. Les famílies amb fills representen la meitat de les llars que reben ajuda i una de cada tres són monoparentals.

Habitatge i ocupació

El 39% de les persones que acompanya l'entitat no tenen llar i viuen amb familiars o amics, en una habitació de relloguer o en entitats. Des de l'associació, que compta amb un Servei de Mediació en Habitatge, l'any passat van evitar 199 desnonaments. D'altra banda, el nombre de llars que van rebre ajudes per fer front als rebuts elèctrics s'ha multiplicat per 6 i l'import per 14 des del 2009.

Pel que fa a l'ocupació, el 77% de les persones ateses en edat de treballar està a l’atur. Percentatge que puja fins al 85% en el cas de les que demanen ajuda a Càritas per primera vegada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article