La Generalitat aprova el pla antipobresa sense consens polític

L'executiu inclou a la llista d'actuacions la implementació de la T-Mobilitat, però s'oblida de la lluita contra la pobresa energètica


El govern català va aprovar ahir el pla d'acció contra la pobresa 2015-2016, que suposa un increment de la inversió destinada del 25%. En el primer dels dos anys que durarà el pla s'hi destinaran 1.066 milions d'euros, davant dels 852 milions de l'exercici anterior.

El nou escrit, però, no ha suscitat consens entre les formacions parlamentàries, fet que ha impossibilitat la creació d'un Pacte Nacional contra la Pobresa. L'oposició sosté que un acord seria "un miracle" si es té en compte que la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, tan sols s'ha reunit una vegada amb la resta de grups, just abans del ple monogràfic celebrat al Parlament el març del 2014.

Entre les llacunes del nou document, que contempla 165 accions, hi destaca la manca de transparència pel que fa a l'increment de la partida, de 214 milions d'euros, ja que es desconeix a què es destinarà. A més, el nul consens suscitat posa en dubte la continuïtat del pla en cas que sorgeixi un nou executiu després de les eleccions autonòmiques del 27S.

La targeta de la discòrdia

Hi ha diverses veus que asseguren que part del pressupost no es destinarà a mesures per lluitar contra la pobresa. L'acció que desperta més recel, en aquest sentit, és la inclusió d'una partida de 58,1 milions d'euros, que representa el 5% del total del pressupost i el 25% de l'augment, que servirà per implementar la T-Mobilitat.

La implementació d'aquesta targeta, que Territori i Sostenibilitat va anunciar l'octubre passat, permetrà "abaratir el transport a col·lectius vulnerables" i "millorar i ordenar el sistema d'ajudes i serveis per a les persones en risc d'exclusió social", segons apunta el govern català. Alguns diputats, però, com la socialista Eva Granados creuen que si bé hi ha una vessant social en el nou sistema, és molt objectable que tota la suma del contracte es pugui computar dins del pla contra la pobresa.

El pressupost: suma interdepartamental

Des de la Taula del Tercer Sector, valoren positivament que el pla de Govern sigui interdepartamental, però recorden que no aporta cap novetat destacada i que els mil milions que s'hi destinaran no són més que la suma dels pressupostos que tots els departaments inverteixen en pal·liar la pobresa.

La novetat d'aquest pla és que "s'ha aprovat”, va assegurar Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector. Les entitats lamenten que “entre tots no hàgim estat capaços de consensuar un pacte de país contra la pobresa”, explica.


Les accions presents i les absents

El Pla inclou un pressupost de la renda mínima d'inserció (RMI) per al 2015, de 185 milions, superior al destinat l'any passat (173). No obstant, cal tenir present que l'any passat només van executar-se 154 milions d'aquests 173.

Altres actuacions que recull el pla són mesures per període estival, entre les quals l'increment del nombre de centres oberts per oferir atenció continuada a infants i joves amb risc d'exclusió social i entre 2 i 3 àpats al dia. Es preveu que aquest estiu n'hi hagi 70 oberts i s'ofereixen 2.022 places.

També es destinaran 600.000 euros addicionals a les federacions d'entitats d'educació en el lleure per beques a activitats d'estiu.

Una de les grans absents, però, és l'actuació relacionada amb la lluita contra la pobresa energètica, que no consta en el document, tot i que el Govern va dir que reservarien 10 milions d'euros a aquest finalitat.




Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article