Creix un 21% el nombre de catalans que reben ajuts alimentaris

En dos anys s'ha passat de 348.753 persones que no poden cobrir les necessitats alimentàries a 421.325


A Catalunya 421.325 persones no poden cobrir una necessitat tan bàsica com l'alimentació i depenen dels ajuts per a subsistir. La xifra ha crescut un 20,8% en dos anys: el 2012 eren 348.753 persones les que depenien de la distribució solidària d'aliments.

Són dades d'un balanç que va fer públic dimarts passat la Taula de Distribució Solidària d'Aliments, una institució impulsada pel govern ara fa tres anys, amb la voluntat d'optimitzar la coordinació entre les entitats, els Bancs d'Aliments i ajuntaments que distribueixen productes de primera necessitat a les famílies en risc d'exclusió social.

En el primer recull de dades sobre la distribució d'aliments que s'ha fet des de la constitució de la taula, s'ha posat de manifest no tan sols un increment de les persones beneficiàries, sinó també dels productes distribuïts. Mentre que el 2012 van repartir-se 21,4 milions de quilos, el 2014 se'n van distribuir 28,7 milions.

Dimarts va celebrar-se el plenari de la Taula de Distribució Solidària d'Aliments, que van presidir el conseller de Presidència, Francesc Homs, la Consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig.

En la reunió va aprovar-se la creació d'una prestació garantida de servei bàsic de distribució d'aliments, que es preveu que s'inclogui a la cartera de Serveis Socials abans de finalitzar l'any. Catalunya és la primera comunitat autònoma que compta amb una iniciativa d'aquestes característiques, segons va apuntar Munté.

Avenços

Alguns dels projectes que s'han creat des de la Taula són el mapa de les entitats que presten servei de distribució d'aliments a Catalunya, els projectes "Compartint taula" i "Supermercats Solidaris" i també les Guies per facilitar l'aprofitament i evitar el malbaratament d'aliments.  

La institució aposta per fer front a la crisis del mercat de fruites i hortalisses amb la retirada de part de la producció. Els aliments apartats es lliuren gratuïtament a institucions sense ànim de lucre que tenen com a finalitat atendre persones amb manca de recursos. Actualment a Catalunya hi ha autoritzades com a receptores de fruites i hortalisses 653 entitats amb uns 150.710 beneficiaris. L’any 2007 hi havia 153 entitats i 25.018 beneficiaris.

Així mateix, l'ens vol acabar amb l'estigmatització de les persones que requereixen aquests ajuts, amb l'ús de mitjans de compra electrònica que permeten els beneficiaris mantenir-se en l'anonimat. En aquest sentit, les targetes solidàries són, per exemple, un recurs ja emprat per entitats com Càritas.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article