L'FP arriba a nivells europeus en nombre d'alumnes

A Europa el 40% dels estudiants opten per la formació professional i el 60% per batxillerat


Catalunya arriba a nivells europeus en proporció d'alumnes que es decanten per la formació professional: un 40% davant del 60% que tria batxillerat. Des de l'inici de la crisi, ha crescut un 78% l'oferta d'aquest tipus d'educació, segons va apuntar Artur Mas, dijous passat, a la inauguració de la X Jornada de Consell Català de Formació Professional (FP).

El president de la Generalitat ha assegurat que la nova Llei de Formació Professional, aprovada el 4 de juny amb un 89% de suport parlamentari, “és probablement la més avançada i la més moderna de tot el sud d’Europa" i permetrà a Catalunya "tenir molt nivell de formació, que sigui capaç de crear riquesa i competir a Europa i al món”.

L'eix central de la nova normativa és que integra en una única agència tots els estudis professionals: des de la formació que s'ofereix als instituts després de l'ESO, passant per  l'ocupacional -adreçada a gent que està a l'atur- i fins a la formació contínua -que cursen els adults amb feina.

La llei, que es desplegarà en els propers tres anys, té com a objectiu doblar el nombre d'alumnes que estudien FP. Aquest curs s'han escolaritzat 236.277 estudiants i es preveu que el 2025-2026 s'arribi als 476.957 alumnes.

FP dual

El Govern preveu que de cara al proper curs 5.000 alumnes cursin FP dual, que consisteix en fer la formació majoritàriament a l'empresa on es fan pràctiques.  Per el 2025-26 s'estima que la xifra pujarà fins als 45.000 alumnes.

L'objectiu és que "un terç dels nostres estudiants de l'FP d'aquí 8-9 anys estudiïn amb amb sistemes duals, que vol dir que s'estaran formant a les aules i a les empreses". Si s'aconsegueixen aquestes xifres, "haurem donat la volta al país com un mitjó", ha afegit el president.

Davallada de l'índex d'inserció laboral

La inserció laboral dels alumnes de Formació Professional (FP) ha caigut 20 punts en sis anys.

En el curs 2004-2005 el 87% dels joves amb un FP inicial havien tingut algun contracte després d'un any de titular-se, mentre que en el curs 2010-2011 - últim període del qual es tenen dades- el percentatge havia caigut fins el 67%, d'acord amb un informe elaborat entre la Conselleria d'Ensenyament i la d'Empresa i Ocupació.

Artur Mas s’ha referit als nivells d’ocupació dels estudiants d'FP, i ha afirmat que “són molt més alts que en altres àmbits de la nostra societat”, segons estudis recentment presentats.

“L'FP és igual a més possibilitats de treball, més estable i, per tant, menys precari, millors condicions laborals i més salaris”, ha reblat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article