Un terç de les entitats catalanes va perdre diners el 2014

El 32,4% de les associacions van registrar pèrdues segons el Baròmetre del Tercer Sector Social


Els ingressos de les entitats socials han augmentat per primer cop des de l'inici de la crisi econòmica, però una tercera part (32,4%) encara van registrar pèrdues l'any passat. Així ho constata la Taula d'Entitats del Tercer Sector, que aquest matí ha presentat el Baròmetre corresponent a l'any passat, elaborat a partir d'enquestes a 348 entitats.

El 2014, un 56,4% de les associacions van tenir superàvit, mentre que el 32,4% van presentar pèrdues -en un 4,1% dels casos superiors al 25%. Aquest fet sorprèn si és té en compte que els ingressos del tercer sector, sobretot els de les organitzacions grans amb injecció pública, van augmentar un 2,9%. No obstant, concorda amb el deute que la Generalitat acumula amb les entitats. Un deute que no s'ha incrementat, però si cronificat segons ha apuntat la Taula.  

D'acord amb l'informe, les administracions deuen diners al 33,5% de les entitats per accions ja realitzades, per valor d'entre 10.000 i 50.000 euros. De fet, a un 20% de les entitats els deuen subvencions des de fa dos o més anys.

Ingressos: majoritàriament públics

El finançament públic ha guanyat terreny al privat, un 5,5%. El 58,8% dels ingressos de les entitats són públics, davant del 41,2% que tenen origen  privat. La Taula del Tercer Sector ha detectat una tendència i és que en les entitats petites la injecció econòmica prové sobretot de la Generalitat, mentre que les grans reben més fons de les entitats locals catalanes.

En xifres absolutes, la Generalitat va aportar l'any passat un 49,8% dels ingressos públics, les administracions locals un 44,9%, l'Estat un 1,5% i d'altres un 3,8%. Només un 6,2% dels ingressos públics provenen d’Administracions de fora de Catalunya.

Mentre que la majoria d'entitats tenen ingressos per donatius i quotes, només la meitat tenen ingressos d'institucions privades i empreses.

Més atenció al ciutadà

Des de la Taula asseguren que l'augment de la injecció econòmica suposa "un canvi de tendència", que afavoreix la generació d'ocupació, però que és menor que l'augment de l'atenció a la ciutadania, que ha pujat un 3,4%. El nombre de persones voluntàries s'ha incrementat un 6,9% respecte del 2013 i els llocs de feina un 5%.

D'acord amb dades de l'Anuari 2013 del Tercer Sector Social, que recull xifres del 2011, les 6.800 entitats catalanes atenen 2.130.000 persones i tenen 102.000 treballadors contractats i 300.000 voluntaris.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article