El Parlament reclama a l'Estat el tancament dels CIE

La proposta s'aprova amb els vots a favor de tots els grups excepte PP i C'S


El Parlament va pronunciar-se ahir a favor del "tancament progressiu" dels centres d'internament per estrangers, un posicionament històric després dels 5 anys de lluita de diverses entitats, entre les quals Tanquem els CIE, SOS Racisme i Migra Studium, pel tancament del CIE de la Zona Franca.

La votació al Parlament va tenir lloc en el si de la Comissió de Justícia i Drets Humans, on va estudiar-se el document elaborat per un grup de treball, que ha culminat una investigació de sis mesos realitzada per diputats, experts i representants del tercer sector. La resolució ha tirat endavant gràcies als vots favorables de tots els grups de la cambra, excepte PP i Ciutadans.

La sessió va ser seguida en el Parlament per una vintena de representats d'entitats en defensa dels drets humans. Els portaveus de les tres entitats que han impulsat la campanya pel tancament han assegurat que l'aprovació és "un pas simbòlic", "un primer èxit en una lluita que fa molts anys que va començar", va remarcar Alba Cuevas, de SOS Racisme.

La proposta sosté que la legislació europea, concretament la Directiva 2008/115/CE, no estableix l'obligatorietat dels CIE i demana "l'aplicació de mesures cautelars alternatives a l'internament, com ara la presentació periòdica davant l'autoritat, el dipòsit de documentació, l'obligació de residir a un indret o la llibertat vigilada."

Les peticions

Les denuncies contra el CIE de la Zona Franca s'han disparat. En els últims anys hi ha hagut tres morts, dues d'elles per suïcidi. Les condicions de vida dels immigrants que hi viuen  són com les d'una presó, malgrat que els interns no han comès cap delicte i només hi resideixen perquè no tenen la documentació en regla i estan en procés d'expulsió.

El document del grup de treball demana set mesures cautelars fins al tancament del centre: la instauració de vàters dins les cel·les, atenció sanitària 24 hores al dia, sales perquè les visites i els interns puguin tenir un espai d'intimitat, l'avís als interns amb antelació suficient del dia de deportació perquè puguin acomiadar-.se dels seus, un servei de traducció pels advocats, la presència de vigilants civils i no policies al centre i l'accés sense restriccions dels càrrec electes de l'Ajuntament, el Parlament i el Síndic de Greuges.

A petició de CiU, la sessió d'ahir va aprovar també sol·licitar a l'Executiu central que aturi les "deportacions exprés": "La policia expulsa a persones sota un règim de detenció de 72 hores, sense previ avís i sense que intervingui cap tipus d'assistència lletrada", va dir convergència.

El Partit Popular va votar en contra de totes les conclusions, al·legant que l'objectiu del grup de treball ha estat des de l'inici "el tancament dels centres, no la seva revisió". Així mateix, Sergio Santamaría va dir que el "85% dels interns tenen antecedents per detencions prèvies" i va insistir que "hi ha transparència" i que "s'hi respecten els drets humans".

Ciutadans, per al seva banda, va reconèixer que els CIE són "veritables presons" per a persones que no han comès cap delicte, però també va votar en contra la proposta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article