Salut i el CAC porten 15 blogs pro anorèxia i bulímia a la Fiscalia

A Catalunya hi ha 3.000 afectats per trastorns alimentaris, el 90% són dones i la meitat, menors de 18 anys


La cerca a Internet de les paraules "blog pro ana pro mia" retorna 968.000 resultats, el doble que el 2011. Alguns d'aquests inclouen continguts favorables als trastorns alimentaris (TCA) i tenen com a llengua vehicular el castellà. 

La Conselleria de Salut i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) han presentat una denúncia conjunta davant la Fiscalia Provincial de Barcelona contra 15 blogs per un possible delicte de lesions.

Ho van explicar ahir en roda de premsa el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, i el president del CAC, Roger Loppacher, que han destacat que la denúncia és fruit d'un informe de l'ens audiovisual en el marc d'un projecte de control de continguts de risc a internet.

Les 15 pàgines denunciades han sigut escollides perquè són "les que fomenten més contingut agressiu". Entre els continguts destaquen consells per dur a terme una dieta hipocalòrica, competicions per perdre pes -entre els mateixos usuaris- en temps rècord, consells sobre autolesions i guies amb maneres de suïcidar-se.

L’anàlisi dels blogs 'pro ana' -referents a l'anorèxia- i 'pro mia' - sobre la bulímia, mostra un discurs favorable als trastorns alimentaris a partir de dues característiques: la presència de consells contraris a la salut de les persones i la creació d’una identitat grupal entorn d’un model corporal que s’identifica amb trastorns alimentaris.

En aquests espais "es crea una identitat de grup on es banalitza el problema fins a tractar-lo com si fos un estil de vida", ha alertat Loppacher.  Els presidents d'ambdós ens van puntualitzar que la denuncia presentada no pretén atacar als joves que creen els blogs o que pertanyen a ells, sinó a les persones que faciliten els mitjans per accedir a aquests continguts.

A Catalunya hi ha actualment uns 3.000 pacients amb trastorns alimentaris, el 90% dels quals són dones i la meitat menors de 18 anys.

Els adolescents, els meś vulnerables

Un 5,6% de la població adolescent pateix algun trastorn d'aquest tipus i la xifra s'ha "cronificat", va apuntar Ruiz.  Els joves atesos en centres de salut mental infantil i juvenil han crescut un 31% des del 2007, segons dades del departament.

Ruiz va indicar que els joves desenvolupen el trastorn entre els 12 i els 14 anys especialment.  Salut va registrar el 2013 una xifra màxima de 1.572 menors d'edat atesos en consultes psiquiàtriques per TCA.

El conseller va demanar "una lluita integral des de tots els àmbits, no només el sanitari", tenint en compte que el 70% dels adolescents catalans manifesta no sentir-se a gust amb el seu cos, i el 23% de les consultes del programa 'Salut i Escola' estan relacionades amb l'assessorament dietètic.

Segons les dades de Salut, el 29% dels pacients amb TCA tenen trastorns de personalitat, el 17% addicions a les drogues, el 50% pateixen ansietat i al 100% els acompanyen trastorns depressius.

Guia de recomanacions

Per fer front a aquestes xifres, Salut i el CAC han elaborat una guia de recomanacions perquè els mitjans de comunicació no perpetuïn estigmes ni afavoreixin el desenvolupament de trastorns alimentaris.

En relació a la publicitat, es demana que en horari protegit -de sis del matí a 10 de la nit- no s’emeti publicitat de productes destinats a la pèrdua de pes. Així mateix. s'advoca perquè  els productes ensucrats, salats o greixosos  no siguin presentats com a substituts dels àpats habituals, en especial en els anuncis adreçats a infants i adolescents.
 
Pel que fa a les xarxes, es recomana que els responsables d’allotjament de webs i els moderadors de blogs, xats i fòrums "siguin curosos i sensibles davant dels continguts que facin apologia dels trastorns de la conducta alimentària".

Ruiz es va declarar a favor de canviar la llei de salut pública perquè la promoció de l'anorèxia i la bulímia siguin considerades un delicte i perseguides com a tals, possibilitat que ara resulta complicada perquè l'apologia no està tipificada d'aquesta manera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article