El Congrés aprova la reforma de la llei de l'avortament

La modificació encara ha de votar-se al Senat i imposa el consentiment patern en el cas de les menors d'edat


La reforma de la llei de avortament impulsada per Partit Popular ha superat el tràmit del Ple del Congrés i serà aprovada al setembre pel Senat. Aquesta estableix l'obligatorietat del consentiment patern perquè les dones d'entre 16 i 18 anys puguin interrompre l'embaràs.

Tots els partits polítics van votar en contra de la modificació legislativa, excepte Unió i el PP. Cinc membres conservadors del darrer partit, però, van trencar la disciplina de vot per mostrar el seu descord amb l'acceptació de facto de la llei de terminis, vigent des del 2010. Consideren, doncs, que la modificació es queda curta i que l'Executiu hauria 'haver preservat la seva voluntat originar d'esborrar la llei de terminis i substituir-la per de la de supòsits.

La divisió del PP en la votació s'albirava més significativa, però la retirada al darrer moment de les esmenes - totes inspirades en el recurs dels populars davant del Constitucional- de Carlos Salvador, diputat d'UPN, ha apaivagat la rebel·lió. El polític ha canviat d'opinió a canvi de la inclusió d'una partida als pressupostos, encara per concretar, per ajudar les mares.

D'acord amb les dades del 2014, només un 0,4% del total de dones que van avortar tenien entre 16 i 17 anys i ho van fer sense informar els pares. Diverses associacions sanitàries van demanar ahir la paralització de la reforma de la llei abans que s'aprovi definitivament el setembre. Es tracta d'un col·lectiu  "mol vulnerable", ja que són joves amb risc de caure en l'exclusió social.

El PSOE considera que la reforma de l'avortament és inaplicable en la pràctica. La diputada Ángeles Álvarez va explicar que en cas de conflicte entre la voluntat de la filla i la dels pares els tribunals no podran actuar amb suficient celeritat per aturar l'embaràs dins el termini que preveu la norma, 14 setmanes.

Segons dades del PSOE l'any passat van avortar 4.222 dones d'entre 16 i 17 anys i només 522 ho van fer sense coneixement dels pares.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article