Es calcula que a Catalunya es llencen 720.000 quilos d’aliments al dia, fet que suposa més de 250.000 tones a l’any. Segons una estimació, amb aquesta quantitat de menjar es podrien alimentar fins a 500.000 persones cada any. Per fer front a aquesta realitat, ha nascut Pont Alimentari, una iniciativa que vol aprofitar els excedents de la restauració i el comerç.
Una vintena d’entitats i empreses s’han aliat per crear aquest projecte, impulsat per la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsabe (FPRC) i el Banc de Recursos (BdR). La iniciativa es dirigeix a empreses de càtering i restauració i comerços d’aliments que desitgin reduir la seva deixalla alimentària i, alhora, donar els seus excedents.
Pont Alimentari té tres eixos fonamentals: oferir una diagnosi i una proposta de bones pràctiques envers el malbaratament alimentari a les empreses; accions de sensibilització; i una xarxa d’interacció entre empreses donants i entitats receptores. Així mateix, també vol difondre els beneficis ambientals i socioeconòmics associats a lar educció del malbaratament alimentari i incidir en els hàbits de consum.
Tot i que de moment el projecte només està vinculat a la ciutat de Barcelona, la directora de FPRC, Rosa Garcia, assegura que tenen l’ambició d’arribar a més ciutats, un cop es superi la fase de prova pilot a finals de setembre. Fins ara vuit entitats socials ja han començat a rebre aliments, entre les quals la Federació de Famílies Monoparentals.
Segons Jesús Lanao, director dels BdR, cada persona llença 35 quilograms de menjar anualment, xifra que només considera l’excedent a la llar. “És urgent prendre mesures”, diu, perquè paral·lelament el 22% de la població del país viu per sota del llindar de pobresa i a Barcelona 55 dels 73 barris estan per sota de la mitjana de renda familiar.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari