Les entitats demanen unificar els ajuts en una prestació integral

ECAS proposa una aplicació progressiva de la Renda Garantida Ciutadana fins arribar als 664 euros mensuals

La Federació d’Entitats Catalanes de l’Acció Social (ECAS) demana unificar els ajuts en una única prestació integral i aplicar progressivament la Renda Garantida de Ciutadania fins arribar als 664 euros mensuals. Proposa, a més, que aquesta prestació es complementi amb “suport individualitzat per promoure l’ocupació i la ciutadania activa”.

Amb vistes al debat sobre la ILP per una Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que tindrà lloc en el proper dimecres al ple del Parlament, ECAS ha fet arribar a les forces polítiques amb representació a la cambra un document de reflexions i propostes al voltant de la iniciativa. Aquesta ILP, recorden les entitats, “pretén donar compliment a l’article 24.3 de l’Estatut de Catalunya i garantir a tota la població els mínims per a una vida digna”.

ECAS considera que “davant la insuficiènia del mapa d’ajudes actuals”, cal unficar-les totes i racionalitzar la gestió del sistema de protecció social amb un triple objectiu: garantir la cobertura, agilitzar els tràmits i oferir una atenció integral que posi l’accent en la prevenció, la capacitació i l’autonomia de les persones beneficiàries.

“Canvi radical de les polítiques socials”

En aquest sentit, el debat de la RGC s’erigeix com una bona ocasió, segons les entitats, per iniciar “el canvi radical que requereixen les polítiques socials”. Una necessitat que consideren imperant per fer front “a les duplicitats, la manca de coherència en les condicions i normatives existents i la complexitat dels circuits d’entrada i sortida als programes d’ajuda”.

La RGC, afirmen, permetria simplificar el sistema i integrar els diversos dispositius d’atenció i suport al voltant d’un únic expedient i un únic referent en l’Administració gràcies al treball interdepartamental.

En relació a la reforma pendent del programa de Renda Mínima d’Inserció (RMI), la seva integració en la RGC podria formar part del procés d’unificació sota una concepció “global” de l’ajut que inclogui no només la prestació econòmica, sinó també els recursos educatius i de capacitació necessaris per desenvolupar un doble procés individual en els receptors.

L’objectiu és “disposar dels mínims per viure i realitzar una transformació personal que permeti adquirir la plena autonomia”. Des d’ECAS asseguren que “cal reivindicar el dret al treball i recordar la responsabilitat dels poders públics de promoure l’ocupació i la ciutadania activa”.

“Al marge de combatre les males praxis al mercat laboral –economia submergida, reducció salarial i precarització, entre altres—, ha de quedar establert el caràcter suplementari de la RGC, tant pel que fa a altres possibles subsidis com en relació a possibles contractacions parcials, fins arribar als 664 euros que marca la proposta de llei”, sentencien.

Per tal de garantir la viabilitat econòmica de la RGC, ECAS proposa una aplicació progressiva que parteixi del principi del dret reconegut i asseguri a tota la població que no disposa d’uns mínims ingressos la quantia actual de la RMI (420 euros), per anar-la incrementant anualment fins arribar als 664 previstos per la RGC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article