Augmenta la puresa de les drogues més consumides en l'oci nocturn

La cocaïna segueix sent la substància més adulterada segons un estudi de de l'energia Control-ABD


El nivell de puresa de l'èxtasi, la cocaïna i l''speed', les tres drogues sintètiques il·legals més consumides en espais d'oci nocturn, és el més elevat els últims cinc anys. A més, es consolida l'adulteració amb noves drogues, dos factors que incrementen el risc per als seus usuaris.

Són dades de l'últim informe anual del Servei d'Anàlisis de Substàncies de Catalunya elaborat per Energy Control, de l'Associació 'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) i pel Departament de Salut.

Durant la presentació de l'estudi ahir al amtí el subdirector general de Drogodependències (Aspcat) de la Generalitat, Joan Colom, va alertar que la disminució dels adulterants és una bona notícia, però també una arma de doble tall, perquè si un no sap que ha augmentat la puresa, no està preparat perquè augmentin els efectes".

Aquesta disminució de l'ús d'adulterants és atribuïble dos factors. D'una banda el control per part del govern dels productes químics necessaris per a l'elaboració de certs medicaments, els anomenats precursors, pot haver provocat un dèficit i de rebot un augment de la concentració d'una substància determinada. D'altra banda, la competència en el mercat, on hi ha accés a drogues d'alta qualitat i preus competitius pot haver contribuït a l'increment de la puresa.

Per la seva banda, la coordinadora d'Energy Control a Espanya, Núria Calzada, ha aconsellat als consumidors de drogues sintètiques il·legals "prudència" i els ha recomanat "no prendre substàncies de les quals desconeixem pràcticament tot" i "fer dosis test", com ratlles de coca més petites

Segons l'informe, el 84% de les mostres de MDMA/èxtasi en cristall són pures, mentre que, en pastilles, aquest percentatge baixa fins al 67%, en el de l''speed', al 33%, i en el cas de la cocaïna, al 18%.

Cocaïna, la droga més adulterada

Així, doncs, la cocaïna segueix sent la substància més adulterada i la que té els adulterants més tòxics, que acompanyen o substitueixen la substància original en tres de cada quatre mostres analitzades el 2014.

La cafeïna és l'adulterant més comú i és present en la meitat de mostres de 'speed'. El director de l'àrea de Drogues d'ABD, Josep Rovira, ha subratllat la necessitat d'autoprotecció de les persones usuàries de drogues i ha recordat que al 97% a qui s'aconsella no consumir una substància per adulteració rebutja el suggeriment.

L'estudi de l'energia Control-ABD és l'únic del seu tipus a Catalunya i Espanya. Des de 2008, s'ha duplicat el nombre de mostres analitzades (de 519 a 2008, a 1.188 a 2014). Les mostres han estat facilitades per 792 persones, en espais d'oci, a la seu de l'EC-ABD o, en menor mesura (només el 11%), per correu.

L’alcohol, el més consumit

"Aquest informe permet recollir informació del mercat il·legal de drogues i alertar de manera precoç sobre la presència d'adulterants que suposen un risc per a la salut pública, en coordinació amb xarxes sanitàries catalanes, estatals i europees", ha explicat Joan Colom, que ha destacat que de la població d'entre 15 i 29 anys només consumeix cocaïna l'1,7%, el 0,3% èxtasi i el 0,4% 'speed', percentatges molt lluny dels del cànnabis i de drogues legals com l'alcohol i el tabac.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article