Barcelona impulsa un pla per convertir pisos turístics il·legals en habitatges socials

Proposa als propietaris perdonar-los part de la sanció si cedeixen el domicili a la Mesa d'Emergència Social del Consorci d'Habitatge


L'Ajuntament de Barcelona oferirà als propietaris d'apartaments turístics il·legals del districte de Ciutat Vella la condonació parcial de la sanció si els cedeixen a la Mesa d'Emergència Social del Consorci d'Habitatge per destinar-los a lloguer social durant un mínim de tres anys.

La mesura arriba després d'haver posat en marxa fa unes setmanes una moratòria a nous pisos turístics i ha estat anunciada per l'alcalde en funcions de Barcelona, Gerardo Pisarello, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, aquest dimecres.

L'objectiu és reduir la pressió turística al districte alhora que s'amplia el parc d'habitatge social. El que planteja l'ajuntament és disminuir un 80% les sancions -que poden arribar fins als 90.000 euros, però que solen girar entorn als 15.000- a aquells propietaris que cedeixin l'habitatge a la Mesa.

Actualment, a Ciutat Vella hi ha 330 habitatges sancionats que es podrien acollir a aquesta mesura que té com a finalitat "no la sanció, sinó garantir el dret a l'habitatge", segons Pisarello. Un cop el pis s'hagi cedit a lloguer social, els propietaris començaran a percebre les rendes del lloguer quan hagin abonat el 20% de la multa que no se'ls haurà condonat.  

Sancions a les plataformes web

Pisarello ha anunciat que l'Ajuntament farà un requeriment a les plataformes intermediàries, com Airbnb i Booking, per a què facilitin al consistori les dades dels pisos turístics que oferixen i que no tenen número de registre de la Generalitat.

Gala Pin ha recordat que aquest lobbies concentren el 80% de l'oferta i ha assegurat que a partir del setembre, l'ajuntament obra les portes a multar les plataformes web per cadascun dels pisos sense llicència que ofereixin.

Durant la roda de premsa també s'ha explicat que es durà a terme una campanya per buscar "la complicitat dels turistes" i detectar els apartaments il·legals, a través d'una plataforma web. Així mateix, Pin ha assegurat que se seguiran duent a terme inspeccions en els barris més afectats (Ciutat Vella i la Barceloneta), ja que són la prova tangible per obrir expedients sancionadors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article