La relaxació en l'ús del preservatiu dispara els casos de sífilis i gonorrea

En els últims 10 anys s'han quadruplicat els afectats per sífilis, sobretot joves, i s'han triplicat els de gonorrea


La relaxació en l'ús del preservatiu, especialment entre els joves i els homosexuals, ha disparat els casos de sífilis i gonorrea a Catalunya i ha posat en alerta les autoritats sanitàries.

Els casos de sífilis s'han quadruplicat en els últims 10 anys, arribant als 902 el 2014, i els de gonorrea s'han triplicat (1.555) en el mateix període. El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha atribuït aquestes dades a l'efectivitat dels mètodes de detecció i a  l'escàs ús del preservatiu: "el 85% dels joves el fa servir en la seva primera relació, però després no el fa servir de forma consistent en el temps".

Les últimes dades configuren una incidència a Catalunya de 12,4 casos de sífilis per cada 100.000 habitants i de 21,3 de gonorrea, unes xifres molt superiors a la mitjana europea, on es registren 5,1 i 5,2 casos respectivament.

"Com que se sap que ningú es mor d'aquestes malalties, a diferència del que passava abans amb el VIH, s'ha baixat la guàrdia", ha lamentat Mateu, que ha recordat que el preservatiu és el millor mètode per evitar contagis de malalties de transmissió sexual.

La Generalitat compra cada anys tres milions de preservatius per repartir-los entre els col·lectius més vulnerables i el 'Programa Màquines' facilita profilàctics a preu reduït en més de 400 punts de dispensació.

Mateu ha alertat també de l'increment de casos de clamídia, una malaltia de transmissió sexual que pot afectar la capacitat reproductora de les persones infectades.

En la proba pilot que el Departament de Salut està duent a terme per detectar malalties de transmissió sexual em "poblacions clau en l'àmbit comunitari", s'albira un "importantíssim increment" dels casos de clamídies i gonorrea. Els resultats, però, no es donaran a conèixer fins al setembre.

Davant d'aquestes dades, Salut ha decidit que la clamídia passi a considerar-se una malaltia de declaració individual, com la sífilis i la gonorrea. És a dir, un cop s'aprovi a l'octubre la instrucció que es recollirà en el nou decret de la xarxa de vigilància epidemiològica, la clamídia s'haurà de notificar amb dades identificatives del malalt i dels aspectes clínics, diagnòstics i epidemiològics de la malaltia, i només s'haurà d'informar de número de casos setmanals (declaració numèrica), com fins ara.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Sade Sodoma
2.

Què ha pasat amb els condons CONTROL-FORTE (els unics aptes per al sexe anal, car són més gruixuts que la resta), que ja no es venen a les Espanyes??????? Que potser els haurem de comprar a Perpinyà com al Franquisme??????

  • 0
  • 0
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU EL VALLES UN DE SOL NO DOS
1.
DE Aixo tenen molta culpa Ajuntaments i Govern Català .. que no fan res de res per Ensenyar als JOVES EL PERILL que ja de no fe servir el CONDON EL PRESERVATIU .. No ja nomes el contaji de SIFILIS I GONORREA . Ja altra molt mes greu i Mortal el contaji del SIDA .. No fer servir EL CONDON Tes tots els numerus de agafa EL SIDA . Ho unaltra cosa que si no fas servir EL PRESERVETIU NOIAS NOIES JOVES Podreu quedar embarasadas podreu ser mares abans de hora HO Tenir que ABORTAR Amb lo dificil ques ara feru a Espanya i a Catalunya he... PONTELO PONSELO Caldria tornar a recuperar este anuncio he era de gran utilitat LES TELEVICIONS PUBLICAS Tindrien que parlar molt mes de relacions sexuals de relacions entre persones de animar fer servir el PRESERVATIU EL CONDON .....
  • 2
  • 0

Comenta aquest article