El nou currículum de l'ESO: més matemàtiques i anglès

Educació per la Ciutadania desapareix i la substitueix l'assignatura valors ètics que a Catalunya inclourà història de la religió


Els alumnes catalans de primer i tercer d'ESO, els cursos en què s'aplicarà la Lomque a partir del setembre, cursaran una hora setmanal més de matemàtiques i anglès - passaran de fer-ne tres a fer-ne quatre.

Aquesta és una de les novetats del nou currículum de Secundària aprovat ahir pel Govern català. Es tracta del tercer decret d'ordenació dels ensenyaments en les darreres dècades i, segons la consellera d'Educació, Irene Rigau, suposa "pocs canvis" en els horaris i els noms de les assignatures, però més en "la metodologia d'aprenentatge".

Com estableix el currículum de Primària, aprovat ara fa uns mesos, es posa el focus en l'aprenentatge per competències, que es basa més en la pràctica que no pas en la memorizació de continguts. L'objectiu és seguir les recomanacions de l'OCDE, enfocades a aconseguir que els alumnes adquireixin "més competències que coneixements".

Rigau es va mostrar segura que aquest canvi metodològic és determinant perquè, entre altres coses, "la taxa de graduats a l’ESO pugui arribar al 90% el 2018". La consellera, no obstant, no preveu més recursos ni un reciclatge del professorat per iniciar aquesta transformació.


Religió o Valors Ètics

La Llei Orgànica per a la Millora Educativa (LOMQE) recupera la religió com a assignatura avaluable i estableix una matèria alternativa que es diu valors ètics i que susbtitueix la polèmica educació per a la ciutadania. L'executiu català va anunciar ahir que aquesta matèria inclourà continguts de Filosofia, Cultura Clàssica i Història de la religió.

“Hi ha una part de la cultura que està molt vinculada al tema religiós i que l'has de conèixer tant si fas religió com si no. El Nadal el vius com a tradició o com a festa religiosa, però el que volem és que tothom sàpiga per què se celebra”, va argumentar Rigau.

El currículum d'aquesta matèria, segons va avançar ahir La Vanguardia, va ser dissenyat per filòsofs, experts en cultura i professors de la Facultat de Teologia de Catalunya.

La LOMQE també preveu que a 4t d'ESO els estudiants optin per un itinerari orientat al Batxillerat o bé un d'orientat a l'FP. Per evitar la segregació, el Departament d'Ensenyament obligarà els instituts a oferir la doble titulació per a aquells alumnes que no tinguin clar per quina decidir-se.

Picabaralla entre Ensenyament i el sindicat de mestres USTEC

El sindicat USTEC, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", qualifica de "bestiesa" que el Departament d'Ensenyament presentés ahir el currículum de l'ESO que s'ha de començar a aplicar aquest curs.

En una trucada telefònica al mateix programa, la directora general d'Educació Secundària, Teresa Pijoan, li replicava que tot el professorat ha tingut temps de revisar-lo i que l'USTEC ho va aprovar.


Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article