Els promotors de la ILP d’habitatge n’exigeixen l’aplicació “sense escletxes”

Amb el retorn de l’activitat judicial al setembre, alerten que cal vetllar pel compliment de la llei i demanen l'aturada "preventiva" dels desnonaments


El passat 23 de juliol el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la ILP d’habitatge impulsada per la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l’Observatori DESC. Aquesta llei va entrar en vigor, de facto, ahir després de l’aturada de l’activitat judicial i els desnonaments durant l’agost.  

Les entitats promotores de la ILP afirmen en un comunicat que comença una etapa “decisiva”: el seguiment del compliment de la norma. Adverteixen, a més, que en cas d’irregularitats ho denunciaran de forma “contundent” i que cal dotar-se de recursos per a convertir en realitat la implementació efectiva de la ILP "sense cap escletxa”.
 
El portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Carlos Macías, creu que la llei es complirà i assegura que durant uns mesos hauran d’estar molt vigilants, però esperen que després l'aplicació agafi “una rutina de normalitat”. 
 
Fins que arribi aquest moment, les entitats exigeixen al Govern de la Generalitat, als Jutjats i als Ajuntaments de Catalunya que “garanteixin l’aturada immediata i preventiva tots els desnonaments i talls de subministrament previstos”. Així mateix, reclamen aquest compromís a totes les formacions que es presenten a les eleccions el pròxim 27 de setembre. 
 
Ampli suport popular de la ILP
 
La iniciativa legislativa popular compta un aval sense precedents -la firma de 143.380 ciutadans-, fet que pot ser decisiu a l’hora de pressionar pel compliment rigorós de la seva implementació. 
 
La principal novetat de la norma és que obliga els grans propietaris -entitats bancàries, filials immobiliàries de les entitats i fons d'inversió- a oferir els pisos desnonats en lloguer social, durant un període de tres anys, a les persones afectades que no tinguin una alternativa d'habitatge i que estiguin en risc d'exclusió. 
 
Dit d’una altre manera, la llei impossibilita dur a terme desnonaments sense oferir als afectats una alternativa d'habitatge. Si el banc no compleix l'obligació de reallotjament està prevista una sanció de fins a 90.000 euros. 
 
En cas que propietari sigui un particular, que podria resultar perjudicat econòmicament, per evitar el xoc d'interessos serà el govern qui oferirà ajudes públiques per al lloguer. Fins l'1 de gener, quan comenci el nou exercici pressupostari, no s'inclourà una partida destinada a fer front a aquesta realitat, no obstant les ajudes podran oferir-se abans. 
 
Un altre dels punts rellevants de la llei és que en cas de dació en pagament i que hi hagi avaladors que siguin familiars del titular, el deute d'aquests s'anul·larà. Per evitar que el pis d'un desnonat sigui adquirit per un preu irrisori per part de fons voltors, la persona desnonada tindrà dret a recuperar-lo per la mateixa quantitat.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article