La Fedaia proposa crear una prestació universal de 2.500€ anuals per fill

Cobriria el 50% del cost de criança per infant, que s'estima en 5.037 euros anuals a Catalunya, i suposaria una inversió de l'1,7% del PIB


La Fedaia, una federació d'entitats catalanes que treballen amb infants i adolescents en situació de desemparament, ha proposat crear una prestació econòmica universal de 2.500 euros anuals per cada fill, entorn a 208 euros mensuals.

La denominada Prestació Econòmica Universal per a la Criança (PEUC) cobriria el 50% del cost de criança d'un infant, que a Catalunya ronda els 5.037 euros anuals, segons es desprèn de l'estudi presentat avui per la federació al Col·legi de Periodistes.

La proposta s'emmarca dins de la demanda de la Fedaia d'augmentar la inversió que es destina a polítiques d'infància i família com a única via per millorar el benestar dels infants i lluitar contra l'alta taxa de pobresa d'aquest col·lectiu - del 29% segons una enquesta de l'INE publicada al maig.

Són molts els experts que clamen que el model europeu de benestar s'hauria de sustentar en una estratègia completa d'inversions en infància. Amb paraules del sociòleg danès Esping-Andersen: “una bona política de pensions comença amb la cura dels bebès”.

L'afirmació pren sentit si es tenen en compte les conseqüències econòmiques de la manca d'actuacions polítiques en aquest àmbit: la pobresa infantil dispara l'abandonament dels estudis, comporta majors dificultats d'inserció laboral, pitjor salut i un risc més alt d'acabar engrandint el sistema penal. D'acord amb estudis realitzats pel gegant estatunidenc, el cost total de la pobresa infantil equival al 4% del seu PIB.

Inversió de l'1,7% del PIB

L'economista Júlia Montserrat, coautora de la proposta amb el professor Toni Vilà i la pròpia Fedaia, ha explicat que la població catalana d'entre 0 i 18 anys és de 1.366.488 persones i que el cost de la PEUC seria de 3.522,81 milions d'euros. Això suposaria una despesa de l'1,7% del PIB, per sota de la mitjana europea del 2,2%, però molt per sobre del 0,9% que s'inverteix en infància i família actualment. Suposaria una despesa de 477,93 euros per habitant.

"Es tracta d'una inversió a llarg termini, no d'una despesa, ja que d'això depèn la prosperitat del país", ha dit Paco Estellés, membre de la junta directiva de la Fedaia, que ha subratllat el caràcter "universal" de la PEUC i ha assegurat que aquesta permetria garantir l'equitat entre els infants.

L'economista Montserrat ha calculat el retorn que tindria la prestació en l'Estat per l'increment de la capacitat adquisitiva, la reducció dels costos de gestió i la compactació d'ajudes: seria d'uns 1.137,46 milions d'euros anuals.

Una única prestació, menys burocràcia

La Presidenta de la Fedaia, Conxi Martínez, ha explicat que es tracta d'una primera proposta que consistiria en un "ingrés directe universal finançat via impostos" que "compactaria" les actuals desgravacions, beques i subvencions que reben les famílies amb fills menors d'edat.

Actualment només existeix una prestació econòmica per a famílies amb baixos ingressos econòmics, que tan sols cobreix el 5% del cost de criança dels fills -aporta 24,25 euros al mes per infant-, i arriba al 13% de la població, ja que està limitada a les famílies amb rendes més baixes.

“No podem apostar per polítiques basades en la beneficència i l’assistencialisme. Millorar la situació de la infància passa per repensar el model econòmic i impulsar-ne un que garanteixi la sostenibilitat de les polítiques socials", ha remarcat.

El sociòleg de la UPF Albert Sales ha sentenciat que la PEUC és una qüestió de "justícia social" i que dóna resposta a la fragmentació de les ajudes "que converteix les famílies en peregrines" i les obliga a explicar "la seva història una i altra vegada". Així mateix, ha recordat que cal evitar-ne la fiscalització i que s'ha de confiar que les famílies l'empraran de manera adequada.

"No és una utopia. És una proposta sensata", ha afirmat el sociòleg Sebastià Sarasa. A més, ha recordat que es tracta d'una inversió "en benefici de tots".

Implementació progressiva

La proposta contempla una aplicació per terminis de la prestació fins arribar a la seva universalitat: un primer període de dos anys en el qual només hi accedirien les famílies amb ingressos per sota de l'IRSC i un altre de dos anys en el qual s'ampliaria a les famílies amb el doble de l'IRSC.

El document recull la possibilitat de graduar la quantia en funció del nombre de fills -com fan altres països en el cas de les famílies nombroses- o de la gravetat de la situació; i de complementar-la en el cas de les famílies monoparentals en un 10% o un 20% si els infants tenen discapacitat.

Acceptació política a mitges

La iniciativa ha estat ben rebuda pels partits polítics que es presenten a les eleccions del 27S i que han participat en un debat, posterior a la presentació, moderat per la periodista de La Vanguardia, Maite Gutiérrez.

Agnès Rossinyol, de Junts pel sí, ha afirmat que la seva candidatura és partidària de pujar les ajudes per fills a càrrec i reformular les polítiques d'infància, però ha reconegut que una proposta com la de la FEDAIA és "ambiciosa" i que caldrà implementar-la progressivament. El seu cost és equivalent a  la inversió actual en els Mossos d'Esquadra, els bombers i les universitats i hospitals públics, ha assegurat.

Eva Granados (PSC) s’ha compromès a engegar-la, encara que també de manera progressiva, i ha explicat que el finançament hauria de fer-se fonamentalment per la via d'una reforma impositiva que permetés millorar la recaptació i amb això la redistribució.

El polític Fernando Sánchez  ha explicat que el PP és partidari de crear una ajuda de 100 euros mensuals per infant, però no es compromet a assumir una prestació com la PEUC, mentre que Roger Montañola (UDC) ha afirmat que el seu grup té una proposta més progressiva i “d'acord amb els actuals pressupostos”.

Malgrat que les formacions coincideixen en la necessitat d’un canvi en l’atencióa  les polítiques familiars, atorgant-les-hi una major centralitat, a la pregunta "com s'ha arribat a aquesta situació si tothom creu en la inversió social", la resposta han estat molts somriures incòmodes. Quan la moderadora Maite Gutiérrez ha preguntat per l'aplicació de la PEUC, la majoria dels grups s'hi han compromès amb un "sí", però amb masses "peròs".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article