Els sanitaris catalans alerten que no podran assumir més retallades

Han firmat un manifest amb motiu del 27S en el que asseguren que la qualitat assistencial s'ha mantingut gràcies a l'esforç dels treballadors


Els col·legis professionals de la sanitat han advertit que "la disminució de recursos, que afecta bàsicament les inversions i les retribucions dels professionals, no es pot mantenir sense perjudicar el nostre sistema sanitari i la qualitat assistencial".

En una missiva dirigida als candidats del 27S i a la ciutadania, diversos col·legis professionals, metges, infermers, farmacèutics, odontòlegs, veterinaris, psicòlegs, podòlegs i fisioterapeutes han alertat que la sanitat catalana no podrà suportar més retallades i han assegurat que la qualitat assistencial s'ha pogut mantenir fins ara per l'esforç dels professionals.

"Els treballadors han hagut d'assumir més càrregues de feina, amb més males condicions i amb més precarietat, sobretot els més joves", han denunciat. A més, han advertit que l'escassetat de recursos  ha afectat els proveïdors del sector, especialment en el retard dels pagaments. La Generalitat ja deus als farmacèutics 236 milions d'euros en concepte de medicaments dispensats mesos enrere.

"La crisi econòmica ha posat en greu perill la sostenibilitat dels pilars de l'Estat del Benestar i, concretament, del sistema sanitari", expliquen. "Catalunya, en no disposar d'eines fiscals suficients i adequades, ha aguditzat la insuficiència de recursos econòmics i de tresoreria que pateix la sanitat des de fa anys".

Els vuit col·legis professionals demanen que Catalunya disposi "plenament d'estructures i recursos per dissenyar i finançar de manera justa i adequada la seva sanitat" i alerten que "la disminució de recursos, que afecta bàsicament a inversions i retribucions dels professionals, no es pot mantenir sense danyar el nostre sistema sanitari i la qualitat assistencial".

A més, els professionals han exigit a les forces polítiques que no utilitzin la sanitat "com una arma de confrontació partidista" i han instat els agents del sector a "concentrar els seus esforços i les seves propostes a fer possible la viabilitat del sistema sanitari" i preservar "la singularitat i diversitat del nostre model sanitari que el fan més flexible i adaptable a la realitat".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article