Comença el curs escolar amb una xifra rècord d’alumnes

S'ha superat el milió i mig d’estudiants, però la plantilla de professors encara és inferior a la del 2011


El curs escolar comença i ho fa amb la xifra històrica d'1.560.468 alumnes, conseqüència directe de l’augment d’estudiants d’ESO i FP. Paral·lelament, també creix la  plantilla de professors, 790 docents més, un creixement que la comunitat educativa –sindicats, AMPAs i entitats pedagògiques- titllen “d’insuficient” perquè representen 1.500 docents menys que el 2011. 

El nou curs s'enceta amb una gran assignatura pendent: el 27,3% dels infants catalans es troben en risc d'exclusió social, segons va denunciar la Fedaia. Per fer front a aquesta realitat, s'atorgaran unes 80.000 ajudes de menjador, amb una previsió de despesa de 48.000.000 d'euros, en una partida oberta a possibles increments, i que en alguns centres de Barcelona, als curs d'ESO, es concretarà en un esmorzar complet, com un entrepà, amb fruita i amanida.
 
Per primer cop també es destinarà una altra partida de 3 milions d'euros per a nens que vagin a la llar d'infants i s'impulsarà un pla pilot a partir del mes de gener per oferir un àpat als alumnes de secundària.
 
Aplicació “administrativa” de la llei Wert
 
La principal novetat d'aquest curs és l' entrada en vigor de la Llei Orgànica per a la Millora Educativa (LOMQE) a tots els cursos de primària, primer de batxillerat i primer i tercer d’eso. Els alumnes catalans d’aquests dos cursos de sencundària duran a terme aquest any una hora setmanal més de matemàtiques i anglès - passaran de fer-ne tres a fer-ne quatre.
 
Tot i que la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha assegurat que el compliment de la llei Wert será “administratiu” i t que tindrà “efectes mínims”, però el sindicat USTEC ho dubta. 
 
La LOMQE recupera la religió com a assignatura avaluable i estableix una matèria alternativa que es diu valors ètics i que susbtitueix la polèmica educació per a la ciutadania. L'executiu català va anunciar ara fa dues setmanes que aquesta matèria inclourà continguts de Filosofia, Cultura Clàssica i Història de la religió.
 
“Hi ha una part de la cultura que està molt vinculada al tema religiós i que l'has de conèixer tant si fas religió com si no. El Nadal el vius com a tradició o com a festa religiosa, però el que volem és que tothom sàpiga per què se celebra”, va argumentar Rigau.
 
Nomenament de mestres substituts “a última hora”
 
El sindicat USTEC es queixa que la distribució dels mestres substituts s'ha fet a última hora. Segons la USTEC, aquest col·lectiu de més de 5.000 professionals, molts dels quals seran tutors, va saber el centre assignat dijous i el trepitjarà per primer cop avui, com ha explicat el portaveu del sindicat, Ramon Font, a "El suplement", de Catalunya Ràdio.
 
Demanda minoritària d'escolarització en castellà
 
El Ministeri d'Educació ha reconegut haver rebut 92 sol·lictuds per a l'escolarització en castellà a Catalunya. D'aquestes tan sols n'ha estimat 17, que ha enviat a la Generalitat perquè les estudiïn.  
 
La petició de l'escolarització en castellà està inclosa dins de la polèmica llei Wert i preveu el pagament amb diners públics d'una plaça en una escola privada (quantificada en més de 6.000 euros) si la conselleria d'Ensenyament no garanteix l'educació en aquesta llengua en un centre públic.
 
L'any passat, el primer en què s'aplicava la Lomqe, el govern va destinar una partida de 5 milions per aquests supòsits. En els pressupostos del 2016, però, la quantia ha baixat fins al milió, ja que no s'ha arribat a les mil peticions que es preveia i, de fet, no s'ha concedit cap ajuda.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article