Salut insta les farmàcies a no vendre cigarretes electròniques

Boi Ruiz demana als professionals que siguin "insubmisos" i no compleixin el projecte de Reial decret espanyol que n'autoritza la venta


El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha demanat a les farmàcies catalanes que es neguin a vendre cigarretes electròniques, contràriament al projecte de Reial decret del govern espanyol que pretén regular-ho. La normativa, vigent a d'altres països, autoritza aquests establiments, així com a parafamàcies i estancs, a vendre'ls.

"A una professió que és sanitària no li podem fer vendre coses que incitin a conductes no saludables", ha reblat el conseller, qui ha cridat a "la insubmissió davant d'un decret que diu als farmacèutics que venguin cigarretes electròniques".

A més, Boi Ruiz ha anunciat que la Generalitat presentarà al·legacions, perquè la norma s'ha tirat endavant sense debat ni consens. També s'hi han oposat el Col·legi de farmacèutics en considerar que les farmàcies treballen per la "deshabituació, no per vendre productes derivats del tabac", el Comitè Nacional per la Prevenció del Tabaquisme (CNPT) i la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ).

El CNPT, que agrupa les principals societats científiques i col·legis professionals del sector sanitari, vol que Espanya "torni a  posar-se al capdavant d'Europa en la prevenció i control dels danys que causa el tabac" i ha sol·licitat una entrevista amb el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, segons ha explicat en un comunicat.

Així mateix, ha demanat que l'Estat adopti un envasat "genèric" de les cigarretes i, en referència a les electròniques, ha assegurat que "els professionals sanitaris de la farmàcia no haurien de vendre un producte que no ha demostrat ser una estratègia terapèutica eficaç i segura per deixar de fumar".

Per la seva banda, Separ ha insistit en un comunicat que seria "molt important" que el Reial Decret contempli la prohibició de la venta de cigarretes electròniques a les farmàcies i el seu ús en espais públics tancats". "Fins ara no hi ha evidències científiques que la cigarreta electrònica serveixi per deixar de fumar", explica el doctor Carlos Jiménez, pneumòleg i director del programa d'investigació de Tabaquisme de Separ.

En aquesta mateixa línia, l'Institut Català d'Oncologia s'ha presentat com a centre col·laborador i referent per a l'Organització Mundial de la Salut en el control i prevenció del consum del tabac.


Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article