L'Alzheimer, una malaltia que afecta prop de 112.000 catalans

Ha esdevingut el quart problema de salut al món i avui, 21 de setembre, se'n commemora el Dia Mundial 


Uns 112.000 catalans conviuen amb l’Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa progressiva que ha esdevingut el quart problema de salut al món, i s'estima que la xifra podria triplicar-se en els pròxims 30 anys. Aquest dilluns, 21 de setembre, es commemora el Dia Mundial de l'Alzheimer sota el lema "Avançant junts".

La demència afecta sobretot a persones grans i el nombre de malalts s’incrementa a mesura que avança l’edat. Al voltant del 6% de les persones de més de 60 anys pateixen la malaltia i un 9,6% tenen més de 70. En el cas dels ciutadans de més de 80 anys la xifra es dispara, arribant a entre un 20 i un 40%.

Avui dia  no existeix cap medicació que pugui combatre o detenir la malaltia, només tractaments farmacològics i no farmacològics que en disminueixen la velocitat de progressió. El repte, segons els experts, és aconseguir un diagnòstic abans que els símptomes hagin aparegut.

Una vida saludable pot evitar un de cada tres casos d'Alzheimer. El doctor Jordi Camí, director de la Fundació Pasqual Maragall, ha assegurat en declaracions a Catalunya Radio que "tota la nostra recerca científica està concentrada en la prevenció de la malaltia. Exercici moderat i dieta raonable, i evitar evidentment hàbits tòxics".
 
La cura del malalt

 
L’Alzheimer és una malaltia que té un gran impacte en l’entorn proper al pacient i, per això, la figura del cuidador pren gran rellevància. Un 80% dels catalans que pateixen la malaltia viuen al seu domicili amb algun familiar que els fa de cuidador i es calcula que a ciutats com Terrassa o Sabadell es donen al voltant de 3.000 casos de demències, un 70% de les quals és l’Alzheimer.

Les entitats de pacients de l’àmbit d’aquesta malaltia duen a terme una tasca fonamental per visibilitzar i sensibilitzar a la ciutadania en aquesta patologia, així com també proporcionen informació a les persones afectades i els seus familiars. L'associació del Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) ofereix un conjunt de serveis i programes específics de rehabilitació i estimulació per a qui conviu amb aquest tipus de demència i suport psicològic i formació per als seus cuidadors.

L'entitat organitza avui una Taula Informativa a la Plaça Dr. Robert de Terrassa i a Plaça Catalunya (Barcelona) i una passejada solidària en carro el Parc Catalunya de Sabadell.

"Avançant junts"

Cada any, el 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer. L'objectiu principal d'aquesta iniciativa, promoguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Alzheimer's Disease Internacional (ADI), és donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials.

Enguany, amb el lema "Avançant junts", la jornada promou la necessitat d'unir esforços per lluitar contra aquesta malaltia. A més, la Confederació Espanyola d'Associacions de Familiars de Persones amb Alzheimer i altres Demències (CEAFA), que el 2015 celebra el 25è aniversari, ha llançat una campanya de conscienciació amb un missatge principal: "Recorda la lluita contra l'Alzheimer".

La iniciativa utilitza com a símbol les notes adhesives que es fan servir per no oblidar coses en la vida quotidiana i convida tothom a recordar les persones que conviuen amb la malaltia amb el reclam "Fes que aquest gest s'enganxi". Per transmetre aquest missatge, CEAFA ha llançat un vídeo promocional.

A Catalunya s'han programat diferents activitats, entre les quals la festa "Solidaris amb l'Alzheimer", que se celebrarà dissabte 26 de setembre al parc de la Ciutadella (Barcelona) i que ha estat organitzada per l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Barcelona (AFAB).



Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article