Una app permetrà donar resposta urgent a les víctimes de violència masclista

El govern treballa en la seva creació, que s'emmarca dins del nou Pla de Seguretat i Atenció a les víctimes de violència masclista


El govern va aprovar dimarts el Pla de Seguretat i Atenció a les víctimes de violència masclista que preveu posar en marxa mesures com una aplicació per a mòbils que permeti avisos urgents en cas d'agressió.

L'aplicació enviarà una trucada directament a un grup especific dels operadors de 112, per garantir una reacció més ràpida i captar la geocalització de la persona que necessita ajuda.

El nou pla preveu també la creació d'un web específic per a joves que han estat o poden ser maltractades.  L’objectiu és crear un espai d’informació i recomanacions per a les possibles víctimes que els faciliti alternatives per sortir del “cercle de la violència”. "La informació i el coneixement poden ajudar a evitar o disminuir situacions de risc", explica el departament de Benestar en un comunicat.

Així mateix, el Govern activarà  un qüestionari policial perquè els agents avaluïn la situació de risc de cada cas de violència més enllà dels primers avisos i seguint el pas del temps. Aquest quesitonari se suma el  Qüestionari Policial de Valoració de Risc (QPVR) per a les víctimes de violència masclista, que  s’acabarà d’implantar a tot el territori.

El Pla preveu accions associades de seguiment i protecció policials de les dones segons el nivell de valoració de risc i, si aquest és elevat, la víctima disposarà d’un pla de seguretat personalitzat.  També es preveuen accions de formació específica per als cossos de seguretat i una enquesta per analitzar la situació actual.

Barcelona amplia el servei d'atenció a les víctimes

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat l’ampliació del servei d’atenció a persones que són víctimes de violència masclista, l’anomenat SARA.

En la darrera Comissió de Govern, es va aprovar una ampliació de l'horari d’atenció que realitzen el diferents equips que treballen en el servei, és a dir, els equips d’inserció laboral –que s’amplia 4 hores setmanals- , els de treball social –que augmenta 38 hores i mitja a la setmana- , els d’educació social –que augmenta 20 hores setmanals-, els d’atenció psicològica –que incrementa 35 hores d’atenció a la setmana-, els d’assessorament jurídic –que augmenta 8 hores i mitja a la setmana-, així com els de coordinació i d’administració i recepció –que oferiran entre 10 i 15 hores més a la setmana.

La modificació de contracte amb l’entitat que està gestionant aquest servei, la Fundació Salut i Comunitat, suposa un cost extra per a l’Ajuntament de Barcelona de 23.886 euros fins a final d’any. La iniciativa respon a l'increment del nombre de víctimes. El 2014, 5 dones van ser assassinades en mans de les seves parelles o exparelles a Barcelona (l'any anterior no va haver-hi cap mort), i a Catalunya la xifra ha augmentat en un 250%: ha passat de 4 assassinats l’any 2013 a 14,  l’any 2014.

Més volum de feina que mai al SARA

Per altra banda, ha incrementat de manera significativa el número de persones ateses tant al SARA com als Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), al Servei d’Atenció a Homes per a la Promoció de Relacions no violentes (SAH) i als Centres de Serveis Socials de la ciutat.

En concret, en el període 2013 – 2014 ha augmentat un 11,52% el nombre d’unitats familiars i de convivència ateses al SARA. Han passat de 1.345 a 1.500 unitats familiars.

Pel que fa a 2015, durant el primer semestre, el SARA ja ha atès 1.307 unitats familiars o de convivència, de les quals 373 són casos nous o reobertures de casos atesos i tancats en anys anteriors. Si es manté aquesta tendència, es calcula que en acabar el 2015 s’hauran atès unes 1.680 unitats familiars o de convivència (1.307 el primer semestre + 373 el segon semestre), el que suposaria un increment respecte del 2014 d’un 12%, i d’un 24,9% respecte del 2013.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article