Catalunya acollirà 1.200 refugiats abans del novembre

Entre 600 i 800 es quedaran a Barcelona i la resta seran acollits a d'altres punts del territori


Catalunya acollirà 1.200 refugiats sirians, afganesos i eritreus abans del mes de novembre, segons va anunciar ahir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va assegurar que fins a 800 es quedaran a la ciutat. La primera atenció es farà a l'Edifici Fòrum, on psicòlegs i metges avaluaran el seu estat abans que vagin als destins permanents.

Colau ha explicat que el consistori ha sabut la xifra per vies no oficials, raó per la qual ha criticat l'executiu espanyol: "És una vergonya la falta d'informació de l'Estat".

 L'alcaldessa ha explicat el primer esbós del pla ‘Barcelona, Ciutat Refugi’, que preveu posar en marxa un conjunt de mesures i recursos per a l’acollida, atenció i seguiment de les persones que arribaran.

L’Ajuntament ha destinat 10,5 milions d’euros a posar en marxa aquest pla, i calcula que el cost màxim per a l’atenció de cadascuna de les persones serà d’uns 50 euros diaris. L’Àrea Metropolitana de Barcelona, al seu torn, va aprovar ahir destinar 251.000 euros també a l’acollida de refugiats.

Fases d'actuació

El pla preveu diferents etapes, que s’anirien desenvolupant progressivament o de manera  simultània, en funció dels fluxos d’arribada.

Inicialment es preveu el trasllat d'un equip multidisciplinari de valoració -metges, treballadors socials i psicòlegs- al fòrum, per conèixer l'estat de les persones refugiades  i poder preparar amb celeritat els recursos adequats per l'acollida i atenció.

Durant un temps molt limitat (12 hores), s’oferirà a les persones atenció mèdica, social i psicològica urgent. Des del fòrum se’ls derivarà a un espai d’acollida adient -"amb serveis bàsics, apropiats a les seves necessitats i costums, i que permeti un certa intimitat i privacitat"-  per passar-hi un màxim de 10 dies.

Un cop finalitzada aquesta atenció es treballarà amb una solució de més llarg abast per facilitar la integració d’aquestes persones amb un equip de seguiment social.

La durada de la intervenció oscil·larà, segons el consistori,  entre 6 i 12 mesos, en els quals s’ha de garantir la cobertura de necessitats bàsiques d’aquelles persones que voluntàriament acceptin el pla de treball establert.





Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article