Olot acull la trobada anual del Dia Internacional de les Persones Sordes

L'efemèride se celebra cada any l'últim cap de setmana del mes de setembre, però s'ha traslladat a avui per motius de calendari electoral


Olot acull avui, per primera vegada, la trobada anual de persones sordes de Catalunya coincidint amb la celebració del seu dia internacional, que es commemora l'últim cap de setmana de setembre des del 1958.

La Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), que aplega 31 associacions, organitza cada any la trobada, enguany sota el lema  "Persones sordes, persones amb capacitats", a la qual assistiran més de 400 persones. Podeu consultar el programa d'activitats aquí.

La diada també vol sensibilitzar la població sobre les dificultats del dia a dia d’aquestes persones, reivindicar els seus drets fonamentals i lluitar contra l’exclusió social. Un altre dels objectius és lluitar contra les barreres de comunicació de les persones que pateixen aquesta discapacitat, pel que fa a l'accés a l’ensenyament, la comunicació i a la informació.

La Confederació Espanyola de Famílies de Persones Sordes (FIAPAS) i la Plataforma Comprometidos, d'altra banda,  endeguen per segon any consecutiu una campanya de comunicació i sensibilització anomenada "Que ho escolti tothom". L'objectiu és donar a conèixer les barreres a les quals s'enfronten diàriament les persones amb discapacitat auditiva i promoure la implicació de tota la societat en la seva eliminació.


Programa de detecció precoç de la hipoacúsia neonatal

La sordesa o hipoacúsia és el dèficit sensorial més freqüent de l’ésser humà i es presenta en 3 de cada 1000 nascuts a Catalunya.  La detecció precoç permet identificar els nadons que presenten una pèrdua auditiva més gran o igual a 40 decibels, fer-ne el diagnòstic definitiu i aplicar el tractament adequat. D'aquesta manera es permet millorar el pronòstic dels infants afectats i s'eviten repercussions en el desenvolupament integral.

La implementació del programa de la sordesa neonatal s’ha fet de forma progressiva a Catalunya. L’any 2014 van diagnosticar-se 110 nadons d’hipoacúsia dels 44.211 infants cribrats, arribant a una cobertura del 90,3% en la xarxa sanitària pública, mentre que inicialment les cobertures eren del 16% (2010).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article