8 de cada 10 nadons a Catalunya reben lactància materna en néixer

Del 4 al 10 d'octubre se celebra la Setmana Mundial de la Lactància Materna


Un 80,9% dels nadons catalans reben lactància materna en néixer. La meitat, un 50,6%, la mantenen més de sis mesos i un 24% durant un any o més, segons dades de l'Enquesta  de Salut de Catalunya (ESCA) 2014.

Aquests dies, del 4 al 10 d'octubre, se celebra la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que té com a objectiu promoure l'alletament matern, pels beneficis que aquest comporta. Sota el lema, "Alletar i treballar. Aconseguim que sigui possible!", l'edició d'enguany vol donar suport a les mares perquè puguin combinar la feina amb l'alletament.

La lactància materna suposa grans avantatges per a la mare i el nadó. És l’aliment idoni per l’infant perquè conté els nutrients que necessita i el protegeix d’infeccions, al·lèrgies i altres malalties cròniques. També ajuda a prevenir l’obesitat; permet una estreta relació entre mare i fill; millora la recuperació de la mare després del part i ajuda a eliminar greixos i a retornar a la silueta habitual. A més, disminueix, en la mare, el risc de tenir anèmia, osteoporosi i càncer de mama o d’ovari.

 Un 50% de les dones abandona la lactància per incompatibilitat laboral

Les últimes dades de l'Associació Espanyola de Pediatria posen de manifest que només la meitat de les dones que alleten els seus nadons segueixen fent-ho passats tres mesos de donar a llum. El motiu és la reincorporació a la feina i la incompatibilitat dels horaris laborals amb la lactància.

Segons l'informe, un 80% de les dones volen alletar als seus fills un cop neixen, però només el 68% segueixen passades tres setmanes. Percentatge que es redueix fins al 50% als tres mesos per causes alienes a la dona, com és la tornada a la feina.

Els experts coincideixen en afirmar que la lactància és recomanable com a mínim durant els sis primers mesos de vida del nadó i s'ha de mantenir, com a alimentació complementària, fins als dos anys. Aquest temps, diuen, és bàsic perquè disminueix el risc de mortalitat infantil i té beneficis sanitaris que es prolonguen fins l'edat adulta. La baixa per maternitat, però, només dura 16 setmanes, és a dir, tres mesos i mig; fet que dificulta el procés de lactància, que beneficia el recent nascut. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article