Madrid vol portar la ILP d'habitatge al Tribunal Constitucional

Al·lega que la llei atempta contra el concepte de propietat que fixen la Constitució i el Codi Civil


El Ministeri d’Hisenda ha advertit al Departament de Territori i Sostenibilitat que presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional si no es rectifica la Llei sorgida de la ILP de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge, que inclou el lloguer social obligatori, la dació en pagament i el reallotjament immediat.

Així ho va comunicar ahir al conseller Santi Vila, a través d'una carta. Madrid al·lega que la llei atempta contra el concepte de propietat que fixen la Constitució i el Codi Civil.

Fonts de la Generalitat van assegurar que de moment s'ha convocat la comissió bilateral Estat-Generalitat, per la qual cosa l'Executiu de Mariano Rajoy té temps fins al maig per recórrer-la.  El termini oficial per presentar un recurs d’inconstitucionalitat al TC acaba el proper 6 de novembre, però amb la creació de la comissió el termini s’ampliarà automàticament fins el 5 de maig.

El govern central també vol recórrer l'impost als pisos buits d'entitats financeres. El Ministeri considera que el Govern català incorre en una extralimitació competencial perquè aquest fet imposable ja es troba regulat a la Llei d’Hisendes Locals, aprovada el març de 2004, i que preveia un recàrrec en l’IBI per a pisos buits. Aquesta Llei, però, encara no s’ha concretat amb el corresponent reglament, segons justifica el Departament.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va assegurar en un comunicat que la Generalitat mantindrà en vigor totes dues lleis i combatrà “l'amenaça que ha formulat el Govern del PP, que deixa aquestes lleis penjant d'un fil”.

Vila ha recordat que la ILP d'habitatge  ”es va aprovar al Parlament, per iniciativa popular i amb el suport de la majoria de grups” i ha advertit que ”es destinaran els esforços que calguin a desactivar aquesta decisió del govern espanyol, atès que s’està davant d’una Llei de gran rellevància social”.

El grup promotor de la ILP d'habitatge a publicat un comunicat anunciant mesures de pressió "contundents" al govern del PP.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article