Barcelona destinarà 7 milions a ajuts al lloguer per famílies vulnerables

Aquesta és una de les tres mesures del primer paquet aprovat per aturar els desnonaments i mobilitzar l'habitatge buit


L'Ajuntament de Barcelona ha ampliat en un milió d'euros la partida destinada a ajudar a famílies amb dificultats per pagar el lloguer del seu habitatge.  S'estima que el nou pressupost, de 7 milions, permetrà arribar a unes 1.600 unitats familiars vulnerables en tres mesos.

L'ampliació de la partida va acompanyada d’una modificació dels criteris per rebre els ajuts, que permetrà ara que les famílies sense cap ingrés puguin accedir-hi. L’Ajuntament n'assumirà el total del cost, el 60 % del qual correspondria a la Generalitat.

La mesura s'emmarca dins d'un primer paquet que té com a fita aturar els desnonaments i mobilitzar habitatge buit.  Cada any a Barcelona es duen a terme entorn a 2.000 desnonaments per impagament -en el 90% dels casos de lloguers. A més, actualment hi ha 70 unitats familiars pendents de l'adjudicació d'un pis d'emergència. 

Requisits per percebre les ajudes

Poden accedir a les prestacions econòmiques d'urgència social per al manteniment de l'habitatge de lloguer les famílies monoparentals, les unitats de convivència d'un sol membre -major de 55 anys- i les unitats de convivència de dos o més membres.

Els ingressos de la unitat de convivència, però, no poden superar els 853,68 € mensuals o 11.951,6 anuals - 1,5 vegades l'indicador de renda de suficiència de Catalunya - i la família ha de destinar més d'un 30% dels ingressos a les rendes de lloguer.

Així mateix, quedaran fora de la convocatòria aquells ciutadans que paguin un lloguer mensual per l'habitatge superior a 800 € i el contracte de lloguer dels quals tingui una vigència inferior a un any.

Ampliació del parc de lloguer social

Una altra de les mesures destacades del paquet aprovat pel consistori inclou la compra d'habitatge, a la qual hi destinarà un pressupost de 3,5 milions d’euros, que es preveu que serveixi per adquirir i reformar entre 30 i 40 pisos amb un cost inferior als 80.000 euros.  

L'Ajuntament ja ha comunicat a la Generalitat de Catalunya la seva voluntat d'exercir el dret de tempteig i retracte en un paquet de 17 immobles. D’aquests, n’hi ha set que es preveu que esdevinguin propietat municipal en un mes: 3 estan situats al Districte de Nou Barris, un al Districte d'Horta Guinardó, dos al districte de Sant Andreu i un al de Sants-Montjuïc.

D'alta banda, per ampliar el parc de lloguer social, el govern d'Ada Colau també està agilitzant el ritme de construcció de nous habitatges. L'objectiu és assolir el volum històric de 1.000 habitatges iniciats i 1.000 acabats anualment, una xifra que era habitual durant els anys previs al 2012 i que des de llavors va baixar fins els 300.

12 multes a propietaris de pisos buits
 
L'Ajuntament de Barcelona ha començat a executar el programa de mobilització d'habitatges buits que es va posar en marxa durant el mandat passat arran de la pressió exercida per entitats socials com la PAH.

Ja s'han interposat 12 multes coercitives per un import de 5.000 euros a entitats financeres, després d'haver obert els expedients sancionadors i haver comprovat que els pisos portaven més de dos anys desocupats. Les entitats sancionades són la Sareb per set pisos buits, el Banc Sabadell, per un, i el BBVA, per quatre.

Aixi mateix,  l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha iniciat una ronda de contactes amb els principals bancs per mobilitzar els habitatges buits propietat d'aquestes entitats i donar-los un ús social.


Informació de la ciutat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article