Bacó, embotits i salsitxes poden provocar càncer

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha afegit aquests aliments a la llista de substàncies cancerígenes


Les carns processades, com és el cas del bacó, els embotits i les salsitxes, poden provocar càncer. Ho diu un nou informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que s'ha fet públic aquest matí i que alerta dels riscos cancerígenes que pot provocar aquest tipus de carn.

Així, el bacó, les salsitxes i l'embotit processat es troben en el grup 1 de substàncies cancerígens al costat del tabac, l'amiant o el fum del dièsel. L'OMS proposa reduir el consum màxim de bacó a un tall diari, cinquanta grams menys que la proposta que feia fins ara de 70 grams. L'OMS calcula que menjar diàriament 50 grams de carn processada augmenta el risc de càncer colo-rectal en un 18%. "Per un individu, el càncer causa del seu consum de carn processada segueix sent petit, però aquest risc augmenta amb la quantitat de carn consumida", ha dit Kurt Straif, director del Programa de Monografies de la IARC, organisme dependent de l'OMS que ha elaborat l'informe.
 
La carn vermella, també sota sospita de l'OMS
 
L'informe, que ha estat elaborat per científics de deu països diferents, també alerta que la carn vermella és també una de les substàncies "probablement" cancerígenes. La carn vermella de la qual parla l'OMS inclou la carn de vaca, corder, bou i porc i ha estat classificada al grup 'a2' on també hi ha el glisofat, un ingredient dels herbicides. La classificació de la carn vermella com a cancerígena és més baixa que la de la carn processada perquè s'han trobat "proves limitades" de la causa del càncer. L'agència "ha trobat vincles principalment amb el càncer d'intestí, però també va observar associacions amb el càncer de pàncrees i de pròstata", ha explicat Straif.
 
L'agència ha recordat que alguns països ja recomanen reduir la ingesta de carn processada i vermella, però limiten aquests consells a persones amb problemes de cor o obesitat. La IARC considera que les 34.000 morts per càncer cada any podrien atribuir-se a les dietes riques en carn processada. El tabac mata un milió de persones, l'alcohol és el responsable de 600.000 morts i 200.000 traspassen per culpa de la contaminació de l'aire. En aquest sentit, si els estudis avancen i es confirma més fermament la relació del càncer amb la ingesta de carn vermella, la xifra podria elevar-se fins a 50.000 morts a l'any a tot el món. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article