Salut impulsarà un programa d'atenció als nens amb ictus

A Catalunya cada any uns 40 infants pateixen un ictus i prop de 900 viuen amb discapacitat com a conseqüència d’aquesta alteració


Els hospitals Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu han començat a treballar en un protocol per incloure en l'anomenat Codi Ictus la població infantil. El Pla, impulsat pel Departament de Salut, té com objectiu agilitzar l'atenció en cas d'emergència per tal d'evitar les possibles seqüeles.  

D'aquesta manera, Salut pretén millorar les xifres que situen l'ictus com una de les deu primeres causes de mort en els nens. Tot i que és poc freqüent, es diagnostiquen quaranta ictus infantils greus cada any, i 900 infants més viuen amb seqüeles després de patir-ne un.

El Codi ictus (CI) és un protocol d'emergència que permet identificar ràpidament els malalts i traslladar-los al més ràpid possible fins a l'hospital  més proper amb capacitat per avaluar-los, diagnosticar-los i tractar-los

Des de la seva creació, el 2006, ha evitat la mort de 1.700 persones i s'ha activat fins a 6.000 vegades. Actualment a Catalunya hi ha 14 hospitals de referència i 12 de comarcals preparats per atendre aquests casos.

L’ictus en xifres

L'ictus és una de les tres malalties més letals del món. A escala mundial afecta prop de 17 milions de persones l’any, 6 milions de les quals moren. De fet, es calcula que 1 de cada 6 persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. És la primera causa de discapacitat i és present en el 45% dels supervivents, sigui en forma de discapacitat motora, sensitiva, de la parla o comprensió o de funcions cognitives.
 
A Catalunya, cada any, més de 13.000 persones ingressen per un ictus, 4.000 de les quals moren. Més de 1.300 pacients afectats tenen menys de 55 anys, és a dir que té una incidència superior a qualsevol altra malaltia neurològica en aquesta franja d'edat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Joan Figols
1.

Bon dia.

Aquí teniu informació de com evitar els contaminants del mobiliari i elements de decoració que produeixen problemes de salut com asma , al•lèrgias… ,segons estudis científics . https://www.youtube.com/watch?v=_eRPDWOBzyc


Gràcies i salut

Joan Fígols

  • 0
  • 0

Comenta aquest article