Salut crearà un historial de la radiació acumulada pels pacients

El projecte s'implementarà el 2017 i permetrà calcular les dosis de radiació en les proves de diagnòstic per la imatge


El Departament de Salut de la Generalitat impulsa un projecte pioner per crear un un registre sobre les dosis de radiació que s’utilitzen per a cada prova de diagnòstic per la imatge. L'objectiu és sensibilitzar els pacients i els professionals sobre els riscos de la radiació i evitar les proves redundants i innecessàries.

L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i la Direcció General de Planificació i Recerca en Salut són els organismes que desenvolupen el projecte que veurà la llum el mes de setembre de 2017. La idea és obtenir la informació necessària per calcular la dosi de radiació que s’utilitza als equips de diagnòstic per la imatge. Aquest registre permetrà conèixer la dosi d'exposició de cada exploració feta i les dades s'emmagatzemaran al repositori central d'imatge mèdica. 
 
Els impulsors del projecte han constat que per a una mateixa tècnica d’imatge s’observen variacions en la dosi de radiació segons els professionals que fan la prova. La intenció és que les dades recollides serveixin per definir protocols perquè cada vegada més les imatges siguin de major qualitat però amb la mínima radiació possible, segons ha explicat el Departament. A més, els professionals podran tenir l'historial sobre les dosis de radiació de cada prova ja realitzada, document que també serà consultable pels pacients. 
 
Radiacions ionitzants
 
Les radiacions ionitzants que més s’apliquen en medicina són els raigs X i els raigs gamma i les aplicacions principals són les diagnòstiques i terapèutiques (radioteràpia). Els beneficis d’un procediment de diagnòstic per la imatge o d’intervenció radiològica superen clarament qualsevol petit risc de dany per la quantitat de radiació ionitzant utilitzada. Cal tenir en compte, però, que la dosi de radiació que rep un persona és sempre acumulativa. És a dir, que cada vegada que es fa una exploració mèdica que utilitza radiació (una radiografia, una tomografia computada, una mamografia, etc.), la radiació queda emmagatzemada en el teixit irradiat de manera acumulativa. 
 
Per això, és important que les proves amb radiació siguin només les estrictament necessàries. L'Agència AQuAS va impulsar el projecte Essencial per identificar aquelles pràctiques clíniques que aportaven poc valor, és a dir, pràctiques on el risc era més elevat que els beneficis o bé la seva efectivitat no era rellevant o bé que hi havia alternatives semblants millors. En total, AQuAS va detecar un total de 40 pràctiques i va elaborar un dossier amb recomanacions per evitar-ne la realització. L’AQuAS, conjuntament amb la Universitat d’Oxford, organitzarà del 20 al 22 de setembre de 2016 la quarta edició del congrés internacional Preventing Overdiagnosis

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article