80 voluntaris cedeixen el seu perfil a les xarxes a persones sense llar

El Centre d'Acollida Assís llança la campanya #404HomelessNotFound per trencar estereotips


Durant 40 hores i 4 minuts, 80 voluntaris han cedit els seus perfils a Twitter i Facebook a persones en situació de vulnerabilitat social. D'aquesta manera, el Centre d'Acollida Assís, una ONG barcelonina, ha donat veu a ciutadans que sovint no tenen visibilitat.

La iniciativa, que respon al nom #404HomelessNotFound, va encetar-se dilluns i té com a objectiu trencar els estereotips i els prejudicis que envolten les persones que dormen al ras i convidar-nos a posar-nos en la seva pell.  

En primera persona

Els voluntaris han publicat en primera persona tres missatges en els quals s'explicaven situacions reals de com van arribar a dormir i viure al carrer sis atesos pel centre d'acollida. D'aquesta manera, amics i seguidors pensaven que la persona realment estava vivint una situació econòmica complicada.

"En alguns casos hem hagut d'aturar la campanya, perquè coneguts i familiars del voluntari s'estaven alarmant", expliquen des del centre d'acollida. Una de les instruccions a seguir per participar en la iniciativa és no desvetllar-la fins passades les 40 hores i no respondre cap comentari al mur.   

“Error 404” o “404 Not Found” és una fallada del llenguatge http que apareix en una web quan una pàgina no es troba o no existeix. Sota aquest concepte informàtic sorgeix #404HomelessNotFound, que vol "convidar a somiar amb un món on cap persona sense llar quedi fora del sistema", expliquen.

Figures mediàtiques com la religiosa Teresa Forcades, el periodista Manel Lucas i el filòsof Francesc Torralba han donat suport a la iniciativa, cedint les seves xarxes. L'oenagé titlla  "d'èxit" la recepció de la campanya i explica que ara estan monitoritzant tot el feedback que han rebut els 80 voluntaris. "Hi ha molts missatges de suport i ajuda que demostren gran sensibilitat", diuen.
 

Atreveix-te a actuar!

Assís Centre d'Acollida fa una crida a sumar-se a aquesta campanya per tal que es viralitzi. A més, en el seu web també recull l'opció de col·laborar amb l'entitat fen-te voluntari i de fer una aportació econòmica. Amb una donació de sis euros, per exemple, un persona vulnerable  pot esmorzar durant una setmana. Amb 20, pots costejar-li el servei de dutxes durant un mes.

Les entitats socials estimen que a Espanya hi ha 40.000 persones sense llar. El 45% d'aquestes manifesten que la seva situació es deu a la desocupació. A més, es calcula que un milió i mig de famílies habiten en habitatges inadequats, sense serveis mínims. Cada 6 dies mor una persona sense llar. Un terç de les defuncions són causades per una situació violenta.


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article