El sector sanitari xifra en 2.000 milions els impagaments de la Generalitat

Farmàcies, geriàtrics i centres de rehabilitació alerten en un manifest conjunt que s'estan posant en risc les nòmines


Vuit patronals del sector sanitari han denunciat en un manifest conjunt que la Generalitat els deu "més de 2.000 milions d'euros". Els impagaments afecten hospitals, farmàcies, residències i el sector de l'ortopèdia.

En una roda de premsa celebrada ahir a la seu de PIMEC,  el president de  la patronal, Josep González, va alertar que la situació és "crítica i insostenible" i  va demanar "una solució urgent", ja que els impagaments posen “en perill milers de llocs de treball”, el cobrament de les nòmines del mes de novembre, així com el “dret a la salut dels ciutadans”.

La presidenta de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), Cristina Contel, va afirmar que els impagaments perjudiquen  "60.000 treballadors del SISCAT" i va advertir que l'aportació monetària extra prevista pel govern espanyol, a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), no serà suficient per exhaurir el deute.

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics, Jordi de Dalmases, alerta que s’està reduint “l’estoc de medicaments” i que s'està deixant "en mans de la nostra capacitat d''endeutament l'accés a la medicació dels ciutadans".  Els retards en els pagaments de la Generalitat a les farmàcies es produeixen des de fa 4 anys. Des de llavors, una vintena han hagut de tancar o entrar en concurs de creditors. La Generalitat  els deu ara mateix les factures corresponents al juliol (121,5 milions d'euros), l'agost (100 milions) i el setembre (112,5 milions) d'aquest any.

Els centres sanitaris concertats també estan sota mínims. Tenen un deute acumulat del 33% de la facturació del mes de juny i el 100% del juliol, agost, setembre i octubre. Això es tradueix en un import de 380 milions d'euros per cada mes.

Altres sectors afectats són les empreses ortopèdiques, que xifren el deute en 80 milions, i el de la dependència o geriàtrics, que asseguren que la situació ha millorat respecte del 2012, però segueix sent crítica.

Les patronals no descarten dur a terme mesures de pressió més actives, com manifestacions o vagues si el Fla no arriba i la situació s'estanca.





 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article