La sanitat privada creix, mentre cau la despesa pública

El sector privat demana un gran pacte per unificar l'assistència reduint els costos de gestió


La despesa pública per càpita en sanitat ha baixat dels 1.157 als 1.098 euros entre el 2012 i el 2013 a Catalunya, cedint espai a l'assegurança sanitària privada. La seva penetració ha augmentat tres punts percentuals en el mateix període, passant del 26% al 29%. 

Són dades recollides en el cinquè informe Anàlisis de la situació 2015, elaborat per l'Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (Idis), que aglutina tot el sector sanitari privat a l'Estat espanyol i va ser presentat ahir a Barcelona. 
 
El director de l'Idis, Manuel Vilches, ha assegurat que el pes del sector privat ha seguit augmentat a Espanya i que l'`àmbit de les asseguradores és "l'únic en el qual durant la crisi no han caigut les pòlisses". "Fins i tot han seguit creixent", ha afirmat. 
 
Segons l'informe, la despesa sanitària privada ha passat de 12.896 milions d'euros --un 2,05% del PIB-- l'any 2000, a generar 27.064 milions d'euros --un 2,63% del PIB-- el 2012, el punt més àlgid en l'última dècada.
 
Pacte per a la sanitat
 
Des de l'Idis es demana fer un gran pacte per la sanitat, per intentar ''gastar el millor que es pugui''. Ho ha dit Vilches, que ha recordat que l'assistència té la mateixa qualitat amb un ''cost menor''. A Catalunya, la sanitat privada representa un 32% de la despesa total, la comunitat autònoma amb una proporció més alta, i el número de primes ha crescut un 2% des de 2011.
 
Dos milions de catalans tenen una assegurança privada, una xifra que ha augmentat lleugerament els darrers anys. A més, el 48% dels hospitals són de titularitat privada. Catalunya és la comunitat autònoma, seguida de Balears i Galícia, amb una presència més gran del sector privat. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article