Es dupliquen en un any les famílies catalanes amb carències materials greus

Les entitats socials adverteixen d'un creixement de la pobresa severa i la polarització social a Catalunya en el VI Informe INSOCAT


A Catalunya cada vegada hi ha més persones amb situació de pobresa extrema. En tan sols un any, s'han duplicat el percentatge de famílies que pateixen carències materials greus: del 7,8% el 2013 al 16,8% el 2014.

Així ho constata el VI informe INSOCAT, presentat aquest divendres per la plataforma d'Entitats Catalanes d'Acció Social (Ecas), que ha advertit d'una polarització de la societat catalana durant la crisis i d'un afebliment de la classe mitjana. "Aquest és un fet preocupant tenint en compte que és el motor econòmic de la societat", recull l'escrit.

La federació atribueix la polarització social a la precarietat del mercat laboral i als dèficits del sistema de protecció social. L'informe denuncia la consolidació del fenòmens dels treballadors pobres. Segons les darreres dades, un 11,7% de les persones amb feina tenen uns ingressos que no superen el llindar de pobresa.  "La feina que es genera és totalment precària i no serveix per arribar a final de mes", ha reblat Mercè Darnell, representatn de Càritas de Barcelona.

L'estudi recull dades referents a diferents indicadors, com ara les execucions hipotecàries o la inversió en beques d'educació. No obstant, els impulsors denuncien que les estadístiques sobre la taxa de pobresa només tinguin en compte els ingressos de les persones, però no la despesa que cal per cobrir les necessitats bàsiques. "Mentre no es pugui disposar d'aquesta correlació la fotografia de la pobresa serà incomplerta", assegura l'informe.

Augmenta la pobresa severa

L'índex de pobresa servera, que contempla el nombre de persones amb ingressos inferiors al 40% de la renta mitjana, ha pujat fins arribar a l'11,7% durant la crisis, segons ha explicat aquest divendres en roda de premsa la presidenta d'Ecas, Teresa Crespo.

La situació de pobresa extrema afecta especialment a determinats col·lectius: famílies amb fills a càrrec, famílies monoparentals i persones migrades. Són moltes les llars que depenen del suport econòmic dels avis, que ingressen pensions - de vegades minses. És per això que les persones migrades encara presenten una dificultat afegida, ja que no tenen xarxes socials i familiar per donar-los un cop de mà.

Renda Garantida de Ciutadania

La Federació advoca per la reformulació el model de protecció social, que "no va ser concebut per afrontar la pobresa des d'una perspectiva global i preventiva". Cal, diuen,  simplificar el sistema i unificar i compactar els ajuts en una prestació gairebé única per agilitzar i millorar la seva eficiència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article