Projecte Home ha atès 20.000 persones des de la seva creació el 1995

En la celebració del seu vintè aniversari ha facilitat dades de l'evolució en el consum de drogues i el perfil d'usuaris


L'ONG Projecte Home Catalunya compleix 20 anys d'activitat en favor del tractament i la prevenció de les addiccions a Catalunya. En aquest període ha atès 20.000 persones amb drogodependències i altres conductes addictives, mentre que més de 40.000 han participat en accions de prevenció.

Des de la seva fundació el 1995, el perfil dels usuaris ha canviat. Ara fa 20 anys l'usuari solia ser un home entorn als 30 anys i amb problemes de consum d'heroïna. Les últimes dades, del 2014, mostre com el perfil majoritari segueix sent masculí. No obstant, l'edat ha augmentat fins als 38 anys i l'alcohol i la cocaïna han esdevingut les substàncies més consumides.

Cau el consum d'heroïna

Tot i ser clarament la substància majoritària als inicis, l’heroïna ha anat minvant com la droga més consumida entre els usuaris adults. D’aquesta manera, ha passat de ser la substància de consum principal del 79% dels usuaris en tractament (1996) a representar tan sols un 8% el 2014.

L’alcohol ha seguit la línia inversa. El 1996 només era la droga de referència pel 4% dels usuaris mentre que el 2014 ja ho és pel 40% de les persones en tractament. Aquest augment de l’alcohol "respon, entre d’altres, a la major acceptació social que té el seu consum i també al fet que és la substància més accessible i econòmica", asseguren des de l'ONG.

La cocaïna, que el 1996 era la substància majoritària només del 9% dels usuaris, va créixer ràpidament i ha estat molt anys la droga més problemàtica. En consonància amb el descens de l’heroïna, la prevalença de la cocaïna va pujar fortament en els anys de bonança econòmica i, posteriorment, ha anat minvant coincidint amb la crisi econòmica, tot i que segueix sent la substància de consum principal pel 39% de les persones en tractament a Projecte Home.

 



1.343 adolescents i joves atesos

Des de 2002, any en què va entrar en funcionament el programa Projecte Jove, l’entitat ha atès a 1.343 adolescents i joves amb problemes d’addiccions, un tipus de col·lectiu que necessita una atenció específica i entre el qual la substància de consum més problemàtica ha estat cada vegada més el cànnabis.

Mentre  el 2002 un 49% dels adolescents i joves atesos ho eren per addicció al cànnabis, el 2014 la xifra ha augmentat fins el 73%. En el sentit invers, la cocaïna ha passat de ser la droga de referència del 55% dels usuaris adolescents i joves el 2005 a ser-ho només del 10% el 2014.


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article