Bosses de tela, l'altaveu de persones preses

La Fundació Marianao llança Printing Freedom, una iniciativa que vol donar veu als excarcerats i recollir fons per acompanyar-los


La Fundació Marianao, una entitat que busca promoure el desenvolupament personal i comunitari al Baix Llobregat, presenta Printing Freedom. Aquesta iniciava vol apropar la realitat de les persones preses a la comunitat i sensibilitzar sobre l'estigma i les dificultats de reinserció d'aquest col·lectiu. 

El canal escollit per aconseguir aquesta fita són bosses de tela serigrafiades amb sis missatges que han proposat persones internes en centres penitenciaris. Els productes, a més, han estan elaborats excarcerats i  poden comprar-se al portal de la iniciativa i a les botigues col·laboradores La Ciutat Invisible (Sants), Fatbottom i Veus amb Veu (Raval) i Sardinuka i Printworkers (Gràcia). 
 
Els beneficis es destinaran a acompanyar 90 persones que participen al projecte David de la Fundació Mariano, que facilita assessorament a nivell jurídic penal i penitenciari i que dóna suport durant la reinserció. 
 
Donar veu a les persones preses 
 
Per crear les bosses es van realitzar tallers a diferents centres penitenciaris catalans on els presos van dialogar i compartir reflexions sobre el seu dia a dia i la futura sortida i reinserció a la comunitat. 
 
Dels tallers es van extreure sis frases, com ara “Mi vida no es ésta”, “No somos tan malas” o “Buscant la sortida”, que els artistes Iván Bravo, Iván Castro, Mil Vietnams, Neuza Vasconcelos, Denis Galocha i Antídot Gràfic van convertir en il·lustracions.   
 
Amb la col·laboració desinteressada del taller Print Workers, persones ex-preses van serigrafiar els dissenys en bosses de tela. Tot plegat, un procés participatiu i col·laboratiu que com a resultat ha creat una col·lecció d’il·lustracions que recullen les reflexions de persones privades de llibertat.
 
Facilitar la reinserció social 
 
La iniciativa  vol reivindicar "la dignitat" de les persones que es troben en una situació de privació de llibertat i potenciar el seu protagonisme en el procés de reinserció social "interpel·lant a la comunitat perquè sigui acollidora i receptiva i l’Administració perquè s’impliqui amb els recursos necessaris per garantir la plena ciutadania d’aquestes persones”, apunta Xavier Pedrós, president de la Fundació Marianao.
 
“El benefici de la reinserció és bidireccional: els principals interessats som nosaltres, però també reverteix en la societat quan ens en fem membres actius. Tenim molt a aportar i estem desitjant fer-ho, només necessitem una mica de suport i confiança”, comenta José Antonio Álvarez, un dels participants del projecte.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article