1 de cada 3 adolescents rep imatges sexuals de menors al mòbil

Un 8% dels menors confessa que difon, reenvia o produeix fotografies o vídeos amb nus i semi-nus propis, pràctica coneguda com a 'sexting'


Aquest dijous, 3 de desembre, a la Universitat de Lleida s'ha presentat l'estudi 'Prevalença i característiques del grooming i el sexting en una mostra d'adolescents de Catalunya'. Es tracta d'un informe impulsat per l'equip d'investigadors del grup de recerca en sistema de justícia penal de la UdL coordinat per la professora Carolina Villacampa que s'ha fet públic en el marc de la Jornada 'Delinqüència sexual contra menors: manifestacions tradicionals i contemporànies'.

L'estudi confirma que el 33'5% dels adolescents, 1 de cada tres, ha rebut imatges de contingut sexual de menors al seu telèfon mòbil. Es tracta d'una pràctica anomenada 'sexting' que consisteix en l'enviament de vídeos o d'imatges de nus o semi-nus de la pròpia persona o d'altres. En canvi, només el 8% dels adolescents assegura que ha reenviat, difós o produït aquest tipus de contingut. L'equip de l'informe assegura que aquestes conductes tenen un escàs grau d'afectació per als menors implicats, si més no en els supòsits de sexting consensual. Recorden, que en cas que no sigui de mutu acord, la difusió d'imatges amb contingut sexual sense consentiment està tipificat com a delicte.
 
D'altra banda, l'estudi també ha analitzat el ciberassetjament sexual. Conegut amb l'anglicisme 'grooming', esta orientat a obtenir favors sexuals d'un menor via online. Les dades confirmen que a Catalunya no és una pràctica estesa i només té una implantació del 5%. La major part de les sol·licituds provenen dels mateixos adolescents o joves adults sense que aquestes conductes tinguin una greu afectació per a qui les pateix. Els estudiosos fan un retrat robot de qui rep més aquest tipus de peticions i confirmen que es tracta de noies de meś de 15 anys que es connecten a Internet des de la pròpia habitació  i que tenen pares amb poca formació acadèmica. 
 
Les dades de l'informe s'han extret d'una enquesta feta a 489 estudiants dels darrers cursos d'ESO i Batxillerat a Ponent però la coordinadora de l'estudi, Carolina Villacampa, ha assegurat que són extrapolables a l'àmbit català en un percentatge del 95%. L'estudi és una recerca pionera a l'estat espanyol, on mai fins ara s'havia quantificat el grau d'implicació dels joves en el sexting i el grooming.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article