58.419 estrangers van obtenir la nacionalitat a Catalunya el 2014

La comunitat autònoma és la cinquena en percentatge d'adquisicions respecte de població immigrada


Catalunya, amb 58.419 casos, i la Comunitat de Madrid, amb 51.421, van concentrar més de la meitat d'adquisicions de nacionalitat espanyola el 2014. En termes relatius, però, Ceuta i el País Basc són els territoris amb un percentatge més alt de població estrangera que aconsegueix la nacionalitat, un 8,4% i un 7,1%, respectivament. Catalunya és el cinquè.

La comunitat autònoma, a la invera que la resta de territori espanyol, va experimentar un creixement d'un 18,4% respecte del nombre d'estrangers residents que van adquirir la nacionalitat. Són dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que publica avui per primera vegada l'estadística d'Adquisicions de Nacionalitat Espanyola (ANES). S'hi recullen dades definitives de 2014 i 2013, però també xifres provisionals del primer semestre de 2015.  

L'estudi constata una caiguda del 8,8% en el nombre de persones que van aconseguir la nacionalitat el 2014.  L'any passat, un total de 205.880 estrangers. Les persones entre 30 i 39 anys van ser el grup més nombrós, mentre que, per sexe, el grup majoritari van ser dones (53,4%).

Pel que fa a les modalitats a través de les quals s'adquireix la nacionalitat, la més usual és la de residència, que engloba el 79,1% dels casos. La d'opció, un benefici que s'ofereix a les persones amb pare o mare espanyol o a les que es troben sota pàtria potestat d'un ciutadà d'Espanya, representa el 20,6%.  La majoria de menors de 20 anys que van obtenir la nacionalitat el 2014, el 95,7%, es van acollir a aquesta legislació.

Enduriment de les condicions per ser " espanyol"

El passat 15 d'octubre va entrar en vigor la reforma del Registre Civil, que modifica els tràmits per obtenir la nacionalitat per residència. Aconseguir-la, fins ara una gestió gratuïta, costa ja entre 185 i 306 euros, comptant el preu dels exàmens, les taxes administratives i la documentació compulsada. Aquest enduriment de les condicions per a obtenir-la derivarà, previsiblement, en una reducció del nombre d'estrangers que puguin accedir-hi.

La caiguda ja ha estat notable entre el període de gener a juny del 2015. De fet, el ritme d'adquisicions de nacionalitat espanyola ha estat inferior al registrat durant l'any passat. S'han comptabilitzat un total de 66.454 noves adquisicions.


Les nacionalitats d'origen més freqüents

La majoria de persones que van obtenir la nacionalitat espanyola l'any passat tenien la nacionalitat marroquina, equatoriana, colombiana, boliviana i peruana.

L'anàlisi per països de naixement, però, revela resultats diferents. El més freqüent és Equador, que concentre quasi 30.000 casos. El segueix Espanya, ja que 26.777 persones que van adquirir la nacionalitat van néixer al país, malgrat tenir pares estrangers.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article