La rehabilitació funcional beneficia pacients amb trastorn bipolar

Un estudi de l'Hospital Clínic confirma que la intervenció grupal per millorar el funcionament psicosocial d'aquests pacients té resultats positius


Un equip de l'Hospital Clínic de Barcelona, coordinat pel doctor Eduard Vieta, cap del Servei de Psiquiatria  i del grup de recerca en Trastorn Bipolar de l’IDIBAPS, acaba de publicar un estudi al British Journal of Psychiatry sobre el funcionament de la rehabilitació funcional en pacients amb trastorn bipolar.

Les investigacions de l'equip confirmen que una intervenció a partir de rehabilitació funcional en pacient amb trastorn bipolar millora més el seu funcionament general i la seva pròpia autonomia que no pas amb un intervenció només amb medicació, fins i tot 6 mesos després d'haver finalitzat la teràpia. 
 
La rehabilitació funcional és una proposta dissenyada des de la Unitat de Trastorn Bipolar de l'Hospital Clínic i es tracta d'una intervenció grupal que es fa amb la intenció de millorar el funcionament psicosocial dels pacients amb trastorn bipolar. L'eficàcia de la rehabilitació funcional ja s'havia provat en un estudi anterior però el doctor Vieta considera que "segueix sent una de les assignatures pendents en el tractament dels pacients amb trastorn bipolar".
 
El programa de rehabilitació funcional dissenyat pel Clínic consta d'un total de 21 seccions setmanals on s'aporten diferents estratègies de gestió als pacients per tal que puguin potenciar l'atenció, la memòria, l'organització i la planificació d'activitats. L'objectiu és que els pacients aprenguin a gestionar millor el temps i la resolució de problemes i, per això, el programa també inclou tècniques per enfrontar situacions d'estrès i millorar les seves habilitats socials i comunicacionals. 
 
Les tècniques pensades per a la rehabilitació funcional són fàcilment aplicables a aspectes de la vida quotidiana i, per aquest motiu, la seva posada en pràctica millora i optimitza el funcionament diari de les persones amb trastorn bipolar. Les dades de l'estudi s'han obtingut d'un seguiment multicèntric fet a més de 200 pacients amb trastorn bipolar de diverses Comunitats Autònomes durant un any. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article